Medic oncolog: diagnosticul de cancer e un cataclism

Ziua de 4 februarie este, la nivel mondial, Ziua de luptă împotriva cancerului. Principalul instrument de combatere a acestei maladii este informarea opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi și eficiente terapii.

Peste 50.000 de români își pierd viața anual din cauza cancerului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de plămâni și cel de sân fac cele mai multe victime, iar una dintre explicațiile pentru mortalitatea crescută este diagnosticul tardiv. Cu cât cancerul e diagnosticat mai devreme, cu atât cresc șansele de vindecare și supraviețuire. Indiferent de stadiul bolii, diagnosticul are un impact psihologic negativ puternic, în principal din cauză că în continuare cancerul este considerat o boală incurabilă.

Diagnosticarea unui pacient nu are însă impact doar asupra bolnavului, ci și a medicului care trebui să-i dea această veste. Invitat la Medika TV, medicul oncolog Cătălin Costovici a vorbit despre ce înseamnă diagnosticul de cancer pentru cei implicați, respectiv pacient și medic.

“Diagnosticul de cancer este un cataclism pentru pacient, dar și pentru medic. Chiar este o problemă pentru noi, cei care investigăm și tratăm această afecțiune, pentru că de cele mai multe ori întâlnim pacienți pentru care prognosticul nu e foarte bun. Mulți ajung la noi în stadii avansate de boală și trebuie să ne gândim nu doar cum îi dăm vestea pacientului, dar și cum să facem planul de tratament, în așa fel încât să fie cât mai bine pentru el. Facem planuri de tratament individuale, pentru fiecare pacient în parte, iar noi ajungemn să fim în ochii lor ultima speranță de viață. E o încărcătură psihologică puternică de fiecare dată când punem un diagnostic, dar cel mai important e ca pacientul să înțeleagă că noi facem totul pentru ei.”, a spus medicul oncolog Cătălin Costovici.

Cu cât cancerul e diagnosticat mai târziu, cu atât terapia e mai agresivă, producând modificări asupra calității vieții pacientului. În multe cazuri, impactul psihologic al bolii e mai puternic pe durata tratamentului, de aceea pacinții au nevoie de suport psihologic, din partea specialiștilor și familiei.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes