EXCLUSIV. Medic militar cunoscut, specializat în tratarea malariei, interviu despre clorochină, medicamentul minune anti COVID-19

Șeful Secției de Boli Infecțioase din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, colonel medic șef de lucrări dr. Ion Ștefan, a studiat, în timpul unei misiuni în Angola, în perioada în care efectivele militare românești prezente în acest teatru erau expuse riscului de a contacta malaria de la populațiile autohtone, efectele tratamentelor specifice acestei afecțiuni. Informațiile se regăsesc în lucrarea sa de doctorat având ca temă tratamentul malariei. Fosfatul de clorochină este un antimalaric utilizat și în boli reumatismale. Zilele acestea se vorbește foarte mult despre scheme de tratament care includ clorochina și rezultatele foarte bune în tratarea pacienților cu SARS-CoV-2. Într-un interviu pentru medikatv.ro, specialistul militar infecționist ne-a detaliat ceea ce se știe despre acest medicament, devenit arhicunoscut, după ce inclusiv președintele american Donald Trump a vorbit, cu speranță, despre utilizarea clorochinei pentru combaterea pandemiei cu noul coronavirus.

  1. România nu are o abordare terapeutică unitară, la nivel național. De aceea, au și apărut, în ultimele zile, știri care arată că în unele unități medicale, de exemplu Timișoara, rezultatele terapiilor aplicate ar fi mai bune. În acest timp, în Franța, oamenii se așează la coadă pentru a primi un tratament testat de profesorul Didier Raoult, o asociere între hidroxiclorochină și azitromicină. România are și ea, în schemele terapeutice, o asemenea asociere?

dr.I.Ș.Pentru managementul clinic al pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, pornind de la evidențele medicale internaționale, comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății a elaborat protocolul național de tratament al infecției cu SARS-CoV-2. Până acum, aveam la dispoziție ghiduri terapeutice care erau cu titlu de recomandare, care acționau la nivel local, acum avem un protocol care este obligatoriu de urmat.  În acest protocol este recomandată și hidroxiclorochina în formele ușoare (fără pneumonie), la cei cu factori de risc, în formele medii (pacient cu pneumonie fără semne de severitate) în asociere cu Lopinavir/Ritonavir și chiar în formele severe, unde se asociază cu Remdesivir sau, la cei cu sindrom inflamator major, cu Tocilizumab.

2. Aveți o lucrare de doctorat în domeniul tratării malariei. Hidroxiclorochina este un medicament antimalaric. Ce fel de tratament este și, mai ales, avem dovezi științifice temeinice că este eficientă în tratamentul COVID-19?

dr.I.Ș. În anul 2020, mai mulți medici chinezi au evaluat in vitro (în laborator) mai multe medicamente aprobate de FDA (Food and Drug Administration) cu acțiune anti SARS-CoV-2. Acestea au fost evaluate pentru o posibilă acțiune împotriva noului coronavirus. Între acestea a fost și fosfatul de clorochină, un antimalaric utilizat și în boli reumatismale pentru efectele imunologice.  Medicamentul s-a dovedit eficient în controlul infecției Covid-19, cu un profil de siguranță favorabil. Recent, Gao și colaboratorii (2020) au demonstrat, într-un studiu cu peste 100 de pacienți, că fosfatul de clorochină a produs atât reducerea multiplicării virusului SARS-CoV-2, cât și scurtarea evoluției bolii, determinând și ameliorări ale imaginilor radiologice sau computer tomografice pulmonare. Ulterior, echipa doctorului XUETING YAO a demonstrat  eficiența crescută anti SARS-CoV-2 a hidroxiclorochinei față de clorochină. Hidroxiclorochina este un analog al clorochinei cu interacțiuni medicamentoase mai reduse. Fără să se deslușească în totalitate mecanismul de acțiune anti SARS-CoV-2 al clorochinei sau hidroxiclorochinei, se sugerează că ambele medicamente pot inhiba noul coronavirus prin acțiuni la mai multe niveluri și etape de dezvoltare a virusului. În principal, atât clorochina, cât și hidroxiclorochina acționează prin modificarea pH-ului de la suprafața membranei celulelor pulmonare, inhibând fuziunea virusului cu membrana celulară și, implicit, penetrarea acestuia în celulă. Alte mecanisme antivirale ar fi inhibarea replicării acidului nucleic viral și a formării unor proteine virale, împiedicându-se asamblarea virusului, eliberarea acestuia din celulele infectate și transportul acestuia către noi celule.

3. Cum acționează în asociere azitromicina?

dr.I.Ș. Azitromicina, care se dovedise activă în laborator  asupra virusurilor Zika și Ebola, prin prevenirea  infecțiilor severe de tract respirator inferior, pare să potențeze acțiunea hidroxiclorochinei. În plus, poate să moduleze imunitatea pacientului și să prevină suprainfecțiile bacteriene.

4. Observațiile profesorului Didier Raoult arată că pacienții se vindecă mai repede, în medie în 6 zile, și nu ajung la complicații pulmonare. Există o explicație susținută de efectul terapeutic al acestei asocieri de hidroxiclorochina cu azitromicină?

dr.I.Ș. Observațiile profesorului Didier Raoult sunt în continuarea studiului profesorului Phillip Gautret și al colaboratorilor,  efectuat, este adevărat, doar pe 34 de pacienți. Cei care au asociat la hidroxiclorochină azitromicina au obținut, în acest studiu,  cele mai bune rezultate, toți devenind negativi la testul pentru SARS-CoV-2 în ziua a 6-a de tratament. De asemenea, nu au dezvoltat complicații pulmonare.

5. Există contraindicații ale acestor două medicamente în cazul unor pacienți?

dr.I.Ș. Contraindicațiile principale ale hidroxiclorochinei sunt reacțiile alergice la sulfatul de hidroxiclorochină sau excipienții produsului, afecțiuni oftalmologice preexistente (mai ales la nivelul retinei ), caz în care,  înainte de începerea unui tratament pe termen lung cu hidroxiclorochină, pacienții trebuie examinați oftalmologic. Alte contraindicații sunt reprezentate de sarcină, alăptare, epilepsie, miastenia gravis sau utilizarea la copiii sub 6 ani și cu greutate sub 35 de kilograme.

Administrarea trebuie sa fie prudentă la cei peste 65 de ani, la cei cu insuficiență renală, la cei cu afecțiuni severe gastrointestinale, neurologice sau hematologice, ori la cei cu psoriazis. Pentru că preparatul conține lactoză, nu se administrează la cei cu intoleranță la galactoză. Utilizarea hidroxiclorochinei necesită studierea unor posibile interacțiuni cu alte medicamente, în anumite circumstanțe putând genera tulburări de ritm cardiac, situație în care se solicită aviz medical.

Azitromicina poate să determine grețuri, diaree, disconfort  abdominal, cefalee, inapetență, astenie sau, mai rar, palpitații, reacții alergice, nervozitate, tulburări ale somnului, etc.

6. Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat că, în actualul context, de clorochină se leagă cele mai mari speranțe privind un tratament eficient al Covid-19. Este vorba despre clorochină sau despre hidroxiclorochină și despre o anumită asociere pe care medicii să o aplice cu multă precauție?

Hidroxiclorochina este preferată clorochinei pentru că se absoarbe mai bine, este mai bine tolerată și are eficiență superioară.

7. În isteria creată de criza coronavirusului, au existat și cazuri de automedicație cu clorochină, cazuri soldate cu deces. Un mesaj pentru prevenirea unor astfel de cazuri…

Dacă administrarea medicamentelor se va face de către medic, dacă se respectă indicațiile, contraindicațiile și se vor monitoriza cu atenție efectele adverse ale preparatelor, astfel de evenimente vor fi evitate.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes