Propunerea aflată în dezbatere la Casa Națională de Sănătate privind scăderea punctului de consultație creează nemulțumire și în rândurile medicilor de ambulator, fiind la fel de afectați precum medicii de familie. Acești specialiști au vorbit la Medika TV despre provocările profesiei pe care o au.
„Noi avem activitatea în București, în sectorul 6. Este un centru medical de gastroenterologie care se află în contract cu Casa de Asigurări atât pe partea de ambulator, cât și pe partea de spitalizare de zi. Pe noi ne îngrijorează foarte mult această schimbare. Noi preluăm majoritatea pacienților cronici pentru monitorizare și tratament, dar și a pacienților acuți cu excepția afecțiunilor grave și a celor care presupun intervenții în spital” a explicat dr. Elena Ciupercă, medic gastroenterolog în cadrul unei clinici din Capitală, aflată în relație contractuală cu CNAS.
Scăderea valorii punctului de consultație ar presupune și diminuarea timpului de consultație, în condițiile în care medicul are nevoie de timp pentru a evalua complet pacientul. „În prezent, în ambulatoriul de specialitate durata medie a unui consult este de 15 minute. În timpul unui consult noi trebuie să discutăm cu pacientul, trebuie să-l evaluăm, să-i evaluăm factorii de risc, medicamentele pe care le primește și așa mai departe. Ulterior stabilim un plan de diagnostic, de monitorizare și de tratament. Pacientului trebuie să i se explice toate aceste aspecte. Acesstă scădere a punctului ne va forța să scădem perioada petrecută cu pacientul în cabinet” a mai spus dr. Elena Ciupercă.