Într-un editorial pentru Newsweek, medicul primar de Anestezie- Terapie Intensivă Radu Țincu comentează asupra unei situații pe care România nu o mai poate evita. Este vorba despre presiunea în creștere pe secțiile ATI din România unde, în prezent, mai sunt foarte puține locuri. Cu o abordare ironică în privința teoriilor conspiraționiste, medicul ATI scrie că ”chiar dacă virusul nu există și totul este o invenție, în fiecare zi 50-60 de pacienți ajung în terapie intensivă.Un virus “inexistent” ucide, în medie, 30 de români zilnic. O pandemie de manipulare a umplut secțiile de ATI din zonele de focar, fiind necesar transferul pacienților gravi prin diferite spitale din țară”. În opinia medicului Radu Țincu, situația este urmarea neîncrederii și dezorientării sociale la care au contribuit din plin teoriile conspirației, disputele dintre politicieni, dar și conflictele dintre instituțiile statului pe tema pandemiei.
Creșterea numărului de cazuri și a paciențilro internați în spitale, implicit, va fi o realitate a următoarelor săptămâni. De anticipat este și o creștere a numărului de bolnavi ajunși în ATI. În condițiile în care România are de trei ori mai puține paturi de ATI decât ar fi nevoie-necesarul ar fi de circa 4000- și un deficit de circa 900 de medici din această specialitate, situația va fi greu și, pe alocuri, imposibil de gestionat. Scenariul pornește de la faptul că 5 % dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 vor face forme severe de boală și vor avea nevoie de măsuri de reanimare. Transferul paciențilro către alte unități și instalarea unor secții mobile ATI sunt soluții de moment, dar nu trebuie să ne bazăm pe ele și în perioada următoare, mai spune medicul Radu Țincu. ”Dacă numărul de cazuri va continua să crească, nici secțiile mobile de ATI și nici detașările nu vor putea să compenseze numărul din ce în ce mai mare de pacienți în stare gravă. A treia strategie este reprezentată de transformarea altor spitale generale în spitale suport COVID-19. Și în acest caz există un efect de domino prin faptul că pacienții cu alteboli vor accesa din ce în ce mai greu sistemul de sănătate supraaglomerat și blocat de pacienți cu noul coronavirus.”
Soluția pe care o propune medicul primar ATI de la Spitalul Floreasca este transformarea unui întreg spital într-o secție de terapie intensivă, prin transferuri de aparate de ventilație și personal medical. ” Putem discuta despre posibilitatea de a transformă un întreg spital, de preferință pavilionar într-o secție mamut de terapie intensivă. În opinia mea această poate reprezenta o soluție pentru conservarea spitalele generale și asigurarea tratamentul pacienților noncovid.” a argumentat medicul Radu Țincu.