MEDIC ATI: ”Acum cei care fac forme grave au în jur de 40 de ani”.

Numărul în creștere al cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus pune  presiune uriașă pe angajații sistemului sanitar care au în grijă pacienții COVID-19. Aflați, de șapte luni, într-o luptă continuă pentru salvarea de vieți și pentru descoperirea schemelor terapeutice care aduc rezultate mai bune, halatele albe privesc cu neputință la rateurile pe care sistemul de sănătate le dă în aceste zile. Lupta pentru salvarea unei vieți se dă, de cele mai multe ori, cu ultimul strop de energie al acestor angajați. Tocmai de aceea, apelurile pe care le fac pentru organizarea corectă a spitalelor și pentru evitarea greșelilor care se repercutează asupra șanselor de vindecare a pacienților COVID-19, nu pot fi ignorate.

Într-un interviu pentru ziare.com, dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, vorbește, fără menajamente, despre atitudini, greșeli ale modului de organizare a sistemului în care sunt tratați pacienții COVID-19, dar și schimbări ale tabloului clinic al acestei afecțiuni.

Medicul ATI se îndreaptă critic către personalul medical care, în aceste zile, refuză să trateze pacienții infectați cu noul coronavirus. ”Nu m-am așteptat ca unii să fie atât de inventivi când vine vorba de a găsi pretexte pentru a nu îngriji pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Sunt sute de spitale în țară dintre care doar câteva îngrijesc pacienți COVID, începând din luna martie. De șapte luni, adică.” a scris dr. Laura Zarafin pe Facebook.  

Dr. Laura Zarafin critică și transformarea, din nou, a Spitalului Colentina în spital COVID-19, ceea ce îi va obliga pe medici să își trimită pacienții non-COVID în alte unități, fără să le mai poată urmări parcursul post-operator. ”Este de neînteles pentru mine cum este posibil să îți trimiți pacienții operați în alt spital , în îngrijirea altor medici care nu cunosc specificul cazului ; nu are nici o rațiune , nici medicală , nici epidemiologică , mai ales acum , când spitalele reprezintă principalele focare de SarsCov 2 , după INSP .”

Medicul ATI face un apel pentru înțelegerea profundă a situației și pentru adaptarea deciziilor la momentul actual al pandemiei, privind anticipativ și către ceea ce va urma.

”Este ultimul meu apel la ratiune. Oricum, la cum merg lucrurile, probabil in decembrie, toate spitalele vor fi “rosii”. Nu exista “nu pot”, exista doar “nu vreau”, a mai scris dr. Laura Zarafin.

Cât privește specificul evoluțiilor în cazurilor COVID-19, medicul ATI atrage atenția că tabloul clinic s-a schimbat, iar cei care fac complicații ale bolii sunt, mai nou, pacienții cu vârsta de 40 de ani. ”Nu mai este vorba despre pacienti in varsta. Acum, cei care fac forme grave au in jur de 40 de ani.” avertizează medicul.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes