MECANISMUL DIN SPATELE UNUI REFLEX NATURAL.Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când ni se face „pielea de găină” ?

Foarte cunoscut atunci când simțim o emoție puternică, efectul „pielii de găină” pune în mișcare un întreg angrenaj pentru a fi produs. La baza acestui gest reflex să un întreg sistem de nervi, mușchi și celule.

Oamenii de știință ai Universității Harvard au realizat un amplu studiu prin care au observat modul în care se produce efectul „pielii de găină” și, totodată, ce se întâmplă în corpul nostru în acel moment. Cercetătorii au încercat să descopere modul în care celulele stem din piele reacționează la stimulii externi și astfel au putut explica de ce ni se face „pielea de găină”. „Prin studiul pe care l-am realizat am căutat să înțelegem modul în care se comportă celulele stem sub acțiunea directă a stimulilor externi. Pielea este un organ fascinant: are mai multe celule stem înconjurate de alte tipuri de celule și se este o interfață între corpul nostru și lumea exterioară. Prin urmare, celulele stem ar putea răspunde la o serie diversă de stimuli” a explicat Ya – Chien – Hsu, profesor specializat în studiul celulelor stem și al biologiei regenerative și autor al studiului, citat de publicația sincedaily.com.

Datorită acestui studiu referitor la impactul mediului extern asupra celulelor stem, oamenii de știință au descoperit faptul că efectul „pielii de găină” este rezultatul unui întreg sistem alcătuit din nervi, mușchi și celule, care intră în contact cu mediul extern. Totul începe prin stimularea nervului simpatic, care trimite impulsuri unui țesut care joacă rolul unui mușchi al pielii, numit mezenchim. Mai departe, mezenchimul se conectează la celulele stem din foliculii părului corporal. Aceste celule joacă un rol important în regenerarea părului și vindecarea rănilor.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes