Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, șansa la viață pentru cazurile grave din spitalele noastre. România ignoră această facilitate

La nivelul Uniunii Europene există mecanismul de protecție civilă, ce reprezintă o cooperare operațională rapidă și eficientă între serviciile naționale de protecție civilă și urmărește două obiective principale. În primul rând, el are drept scop consolidarea cooperării dintre Uniune și statele membre. În al doilea rând, el vizează facilitarea coordonării în domeniul protecției civile în vederea îmbunătățirii eficienței sistemelor de prevenire, pregătire și răspuns la dezastre. Autoritățile române ar fi putut să ceară sprijin Uniunii Europene în urma tragediei de la „Colectiv”, dar nu au făcut-o, spun voci din lumea medicală.

Mecanismul european de protecție civilă ar putea fi pus în funcțiune în cazul unor dezastre naturale, însă medicii consideră că statele membre și-ar putea acorda sprijin reciproc și în cazul unor tragedii, precum cea de la „Colectiv”. Deși autoritățile române cunosc modul de funcționare al acestui instrument de sprijin, ele nu au apelat niciodată la el. „Există un mecanism european de protecție civilă pe care noi nu l-am activat la „Colectiv” și puteau să beneficieze mulți dintre răniți de tratamente în străinătate”, a tras un semnal de alarmă dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, în direct la Medika TV.

Mai mult decât atât, infrastructura de sănătate din România ar putea fi pusă la punct cu ajutorul banilor oferiți de Uniunea Europeană în acest sens. Din păcate, instituțiile statului român par total dezinteresate să acceseze fonduri pentru modernizarea spitalelor sau dotarea lor cu echipamente de ultimă generație.

„Trebuie să ne mobilizăm și să accesăm fondurile europene. Sunt 3,1 miliarde de euro pe care i-am putea folosi de la spitale mobile, până la elicoptere și multe alte echipamente, astfel încât să se asigure o soluție sănătoasă pentru toți pacienții din România. Există acest Euro for Help, sunt milioane de euro destinate sistemului de sănătate, dar trebuie să știi să faci în așa fel încât să poți accesa acești bani”, a adăugat dr. Tudor Ciuhodaru.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea