Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Măsurile ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Atenție! E cod roșu de epuizare termică!

După valul de ploi și furtuni, vremea se schimbă radical.  De miercuri până vineri aproape toată țara se va afla sub cod galben de caniculă, iar în vestul țării va fi cod portocaliu.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri  în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

În acest context, medicul urgentist ieșean Tudor Ciuhodaru vine cu o serie de sfaturi utile și avertizează că temperaturile prognozate reprezintă un cod roșu de disconfort termic, primii afectați fiind copiii.

“Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea termică) trebuie:

1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat).

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore”,  a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Potrivit acestuia, oamenii trebuie să țină seama de mai multe aspecte:

“Rețineți:

1. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice.

2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Copiii sunt primii afectați (! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte).

4. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

5. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare.

6. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

7. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:

a)neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli

b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină)

c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

8. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.

9.Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri călduțe sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

10. Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

1. Sunaţi la 112.

2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”,mai spune medicul Tudor Ciuhodaru.