Premierul Ludovic Orban a anunțat joi măsurile Guvernului în încercarea de a contracara efectele nefaste ale pandemiei de coronavirus asupra medicului economic din România, dar și asupra angajaților.
Astfel, premierul Ludovic Orban a anunţat joi dimineață că Guvernul a decis că va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Măsura este luată pentru ca oamenii să poată sta acasa iar autoritatile să poată lupta cu coronavirusul, a spus premierul.
”O măsură este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, a celor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea de a asigura plata salariilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se forţa majoră, sau să li se suspende contractele de muncă. Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, anunţă Orban.
Premierul a explicat și ce trebuie să facă angajatorii pentru a beneficia de sprijinul de stat: ”Pentru a beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi mai pot plăti, vor trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere. Să le fie scăzută cifra de afaceri cu 25 la sută. Am avut în analiză şi o măsură de susţinere a companiilor pentru plata salariilor. Am luat decizia de a susţine plata şomajului tehnic din cauza contextului. Dacă susţineam plata salariului, am fi instituit obligaţia de a se duce la muncă, ori am considerat că este mult mai utilă măsură de a plăti acest şomaj tehnic pentru a nu merge la serviciu şi a evita contacte sociale. ”
Todatată, premierul a afirmat că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM la cinci miliarde de lei și rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.
Pe de altă parte, şeful Executivului a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus.
”Ştiţi că există mai multe situaţii – revine dintr- o ţară cu un număr de cazuri şi dacă nu spun adevărul de unde vin, astfel încât autorităţile să ia decizia corectă, vor suferi consecinţele legii. Ei comit o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoarea.
Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane”, a afirmat Orban.
Astfel, în contextul pandemiei de coronavirus, autoritpțile au anunțat introducerea în Codul Penal a unei noi infracțiuni – omisiunea de a da date – dacă în ancheta epidemiologică cineva nu dă informaţii complete – se consideră omisiune şi se poate constitui dosar penal.
”Ştiu că cea mai mare parte a românilor care trec prin măsurile de izolare sau carantină cei mai mulţi respectă deciziile autorităţilor şi am decis să-i sancţionăm pe cei care nu înţeleg să respecte măsurile punând în pericol sănătatea şi poate char viaţa cetăţenilor”, a spus premierul.
Tot joi, Ludovic Orban a mai afirmat că a fost adoptată o hotărâre de urgență prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii cu 42 de milioane de lei.
Premierul a avut și un mesaj prin care le-a cerut angajatorilor să ia măsuri de protejare a angajaților: ”Mesajul pe care vreau să-l dau este clar: economia trebuie să funcţioneze, mai ales în domeniile cheie – utilităţi, energie, instituţiile statului, toată zona medicală, de aprovizionare a populaţiei, zona comercială, trebuie să funcţioneze la capacitate maximă pentru a furniza serviciile şi utitliăţile necesare pentru funcţionare. Cer companiilor să ia măsuri de protejare a angajaţilor. Păstrăm aceeaşi mobilizare şi suntem pregătiţi să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea populaţiei. Am solicitat ministrului de Interne, Sănătate şi celorlalţi o mobilizare şi mai bună. Am găsit DSP-urile aproape în moarte clinică, cu un număr mic de angajaţi, neglijate de guvernanţii de până la noi şi am dispus angajarea de personal – rezidenţi, medici din reţeaua şcoalară, de la casele de sănătate. De asemenea, eventuali medici care nu sunt în spitale în prima linie. Am crescut şi vom creşte constant numărul de epidemiologi. De viteza acestor anchete depinde reducerea răspândirii virusului în comunitate”, a declarat Orban.