Măsură extremă de precauție: România oprește de la vaccinare un lot de doze de la AstraZeneca. Zeci de mii de români au făcut deja vaccinul cu doze din lotul suspect

Un lot suspect de vaccinuri produse de compania britanică AstraZeneca, cu numărul ABV2856, care a fost retras de Italia, este oprit de la vaccinare și înlocuit cu doze din alt lot de la AstraZeneca și în România.

Decizia a fost luată aseară de factori de decizie din țara noastră (CNCAV, Agenția Națională a Medicamentului, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică) și este valabilă până în momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta cu privire la aceste doze.

Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, transmite Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19.

Italia a retras lotul respectiv după ce au fost raportate post-vaccinare mai multe cazuri ale unor persoane care au făcut tromboze, fără să fi fost stabilită o legătură între acest lucru și vaccinarea în sine.

În România, lotul suspect a ajuns în luna februarie și au fost deja utilizate 77.049 de doze în mai multe județe.

Un număr de 4.257 de doze se află în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui, iar 60 de doze sunt la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Acestea nu vor fi folosite pentru moment.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că persoanele vaccinate cu ser din acest lot nu au de ce să-și facă griji.

Deci nu este nevoie, la acest moment, de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică! Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul. Nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european. Acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge, sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvenţă este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidenţă mai crescută a acestor evenimente faţă de populaţia nevaccinată. Ca atare, Agenţia Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuare vaccinării cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că la acest moment beneficiile depăşesc categoric riscurile care sunt asociate”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță la Digi 24.  

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea