Masturbarea și efectele acesteia asupra creierului

Masturbarea poate avea mai multe efecte pozitive, inclusiv stimularea hormonilor și a substanțelor chimice care promovează emoții, sentimente și senzații pozitive. Dar multe mituri și concepții greșite continuă să răspândească ideea că masturbarea este oarecum dăunătoare sănătății. Cu toate acestea, a decide dacă să te masturbezi sau nu este o alegere personală și poate avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Masturbarea – Efectele pozitive asupra creierului

Eliberare hormonală și chimică
Cercetările arată că masturbarea, precum și alte activități sexuale care duc la plăcere sexuală sau orgasm, declanșează eliberarea de hormoni și substanțe chimice implicate în centrul plăcerii-recompensă al creierului. Acestea includ:

Dopamina: Cunoscută ca hormonul „fericirii”, dopamina este un neurotransmițător important implicat în motivație, mișcare și căutarea recompensei.

Oxitocina: hormonul „iubirii” oxitocina are o gamă largă de efecte comportamentale și fiziologice, cum ar fi promovarea comportamentelor sexuale, sociale și materne asociate cu fericirea. De asemenea, hormonul ajută la susținerea bunăstării, a interacțiunii sociale pozitive, a creșterii și a vindecării.

Serotonina: Serotonina este un neurotransmițător care ajută la mediarea fericirii, a optimismului și a satisfacției. Există, de asemenea, o legătură între nivelurile mai ridicate de serotonină și o creștere a stării de bine.

Endorfine: Endorfinele sunt cunoscute ca substanțe chimice „bune” care reduc durerea mai bine decât morfina.

Prolactina: Prolactina este un hormon care promovează răspunsurile fiziologice la reproducere, gestionarea stresului și reglarea emoțională.

Endocannabinoizi: acești neurotransmițători sunt esențiali pentru comportamente de recompensă, cum ar fi exercițiile fizice, interacțiunea socială și alimentația. De asemenea, ajută la reglarea proceselor, cum ar fi durerea, inflamația, metabolismul, funcția cardiovasculară, învățarea și memoria, anxietatea, depresia și dependența.

Noradrenalina/noradrenalina: Acesta este un neurotransmițător stimulator care crește și reglează transmiterea dopaminei, o substantă legata de nivelul de fericire.

Adrenalina: Adrenalina scade stresul ajutând la reglarea ritmului cardiac, a diametrelor vaselor de sânge și a căilor respiratorii și a aspectelor metabolismului.

Eliberarea acestor diferiți hormoni poate duce, la rândul său, la următoarele beneficii pentru sănătate:

Reducerea stresului și a anxietății
Îmbunătățirea somnul
Reducerea durerii
Creșterea imunității
Îmbunătățirea stării de spirit
Îmbunătățirea concentrării
Creșterea stimei de sine
Îmbunătățirea funcției sexuale
Reducerea tensiunii arteriale

Masturbarea – efectele negative asupra creierului

Este important de știut că, la nivel fizic, masturbarea nu produce efecte negative decât dacă este practicată în exces.
În timp ce majoritatea oamenilor experimentează efecte pozitive în urma masturbării, acest lucru nu este valabil pentru toată lumea.
Unii se pot opune din punct de vedere moral sau religios masturbării și se pot simți vinovați doar pentru că se gândesc la asta. Dar și pentru persoanele cu disfuncție sexuală sau cu antecedente de abuz gândul masturbării se poate dovedi foarte jenant, inconfortabil.
Masturbarea excesivă, însă, poate provoca probleme fizice, cum ar fi pielea iritată sau ruptă, umflarea organelor genitale și crampe. În cazul în care o persoană se confruntă cu dorința de a se masturba excesiv, se recomandă consultul medicului de specialitate.

 

 

 

 

 

Categorii: Breaking Medika, Intimitate, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea