MASCA NU AR TREBUI PURTATĂ DOAR ÎN PANDEMIE. Motivul, dezvăluit de un cunoscut medic pneumolog român

Masca a devenit un accesoriu vital în ultimele luni, iar autoritățile și medicii recomandă purtarea acesteia pentru a ne feri pe noi înșine și a-i feri pe oamenii din jur de posibilitatea infectării cu noul coronavirus.

Totuși, masca ar trebui să devină un accesoriu obișnuit în marile orașe și în vremuri non-pandemice. Asta pentru că ar putea să oprească inhalarea particulelor din aerul extrem de poluat.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul “Marius Nasta”, a explicat, la Medika TV, că poluarea nu afectează doar plămânii, așa cum greșit se crede, ci și celelalte organe. Aerul poluat afectează însă oamenii în mod diferit și pentru că unii sunt mai rezistenți, fie din punct de vedere genetic, fie pentru că au grijă de sănătatea lor.

“Este poate uneori greu de acceptat că a inhala diverse substanțe toxice are consecințe, de pildă, asupra membrelor inferioare sau asupra stomacului sau altor organe, pentru că nu vedem legătura. Ea însă există. Odată cu inhalarea acestor substanțe toxice, ele pe de o parte intră în circuitul sanguin și ajung în toate organele corpului și pot provoca afecțiuni peste tot.  De ce nu se îmbolnăvește toată lumea de inimă, de ce nu sunt toți bucureștenii bolnavi de plămâni deși respiră același aer? Pe de o parte de e vorba și de predispoziția genetică a fiecăruia, pe de altă parte putem să pornim în viață cu gene foarte bune, dar ne batem joc de corpul nostru. Inhalăm substanțe de care ne putem dispensa, și mă refer la fumul de țigară și la aerosolii de la țigările electronice”, a explicat medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

Specialistul consideră că implementarea unor sisteme de avertizare în timp real cu privire la poluare ar fi mai mult decât utilă, mai ales în București, care este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa.

“Ar fi util un sistem de avertizare în timp real cu privire la poluare. Dacă într-o zi, azi de exemplu, e o cantitate crescută de particule într-o anumită zonă, persoanele care locuiesc acolo și au deja niște boli cronice de tipul BPOC, astmului, bronșitei cronice sau bolilor cardiace, aceste persoane ar putea să ia niște măsuri imediate, adică ar putea să nu iasă afară, pur și simplu, o zi, două zile, în așa fel încât boala cronică să nu se agraveze”, a mai spus dr. Magdalena Ciobanu.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea