Masa de Paște, pericol pentru sănătate. Trebuie să mâncăm cu grijă pentru a nu ajunge la spital

Alimentele preparate pentru masa de Paște ne pot trimite la spital, avertizează medicii. Tocmai de aceea este important să urmăm sfaturile specialiștilor și să fim foarte atenți la ceea ce consumăm.

Medicii explică faptul că după o perioadă îndelungată de post, metabolismul organismului se reia treptat, tocmai de aceea este bine ca de Paște să nu mâncăm foarte mult, pentru că riscul de a avea probleme de sănătate este mare.

După o perioadă de post, metabolismul se reia treptat. Putem să ajungem la indigestii, putem să ajungem la intoxicații. Trebuie să ne uităm și la originea alimentelor pe care le cumpărăm. Nu suntem într-un maraton de cumpărături, să ne uităm și spre calitate, nu neapărat spre cantitate. Pentru că putem avea produse care nu sunt conforme ca materii prime, ca prelucrare, care au termen de valabilitate depășit și au stat în condiții improprii”, a explicat dr. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate, la Medika TV.

Totodată, în ceea ce-i privește pe bolnavii cronici, medicii le recomandă să-și urmeze tratamentul și să țină în permanență legătura cu specialiștii în evidențele cărora se află pentru a nu ajunge la spital.

Dacă avem boli cronice trebuie să ne îngrijim, pentru că secțiile ATI sunt deja supraaglomerate, camerele de gardă ale spitalelor sunt supraaglomerate. Dacă avem boli cronice să ne luăm tratamentul, să ne consultăm cu medicul curant sau cu medicul de familie, astfel încât boala cronică să nu se acutizeze, iar dacă se întâmplă să o putem trata astfel încât să nu ajungem la spital de Paști”, a mai spus dr. Ioana Stăncel.

Obiceiul mâncatului excesiv de sărbători este unul inventat de omul modern. În cultura populară, mesele îmbelșugate aveau o cu totul altă semnificație. Rolul lor era acela de a-i aduna împreună pe toți cei dragi.

„Hrana nu era privită fiziologic, ca să ne hrănească trupul. Era o hrană care avea o valoare spirituală și sacră. Pentru că pasca nu e un tip de prăjitură care să ne chinuie cu cantități imense, ouăle câte se fac nu trebuie înghițite toate. O serie întreagă de alimente care capătă această conotație sacră făceau ca, în ceea ce privește consumul propriu-zis, mai ales în prima zi de Paște să adunau neamurile. În acest context hrana devenea un pretext și în același timp un mijloc de evidențiere a gospodinei care era mândră de reușita tuturor sortimentelor puse pe masă”, a explicat prof. univ. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog în cadrul Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, pentru Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes