Ioana Bordianu, o asistentă medicală de 51 de ani, care lucrează la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Bacău, este una dintre cele 15 cadre medicale care timp de aproape trei săptămâni s-au aflat în focarul de coronavirus din Lombardia, Italia. 11 medici și 4 asistenți români s-au oferit voluntar să trateze italieni cu COVID-19. La capătul celor 18 zile pe care le-au petrecut acolo, voluntarii au revenit acasă, ca niște adevărați eroi.
Asistenta băcăuancă a povestit pentru publicația Deșteptarea din Bacău despre experiența avută în Italia, dar și despre motivele care au determinat-o să se ofere voluntar în lupta cu inamicul nevăzut.
„Eu am participat acum doi ani la un congres SRATI, Societatea Română de ATI, la Sinaia. De curând, de când cu criza de coronavirus, am intrat la secția COVID. Când am ieșit din tură, în izolare, am găsit un email de la președintele Congresului prin care ne anunța că Italia ne solicită ajutorul, și dacă sunt medici și asistente de ATI care vor să meargă voluntari, să-i răspundă”, a povestit Ioana Bordianu pentru publicația citată. Nu a stat deloc pe gânduri, mai ales că a trăit în Italia timp de 20 de ani.
Confirmarea a venit rapid, iar a doua zi a plecat. Din echipa de voluntari a făcut parte încă o băcăuancă, dr. Nina Anghel, de la Spitalul Municipal de Urgență Moinești.
„A fost o experiență fantastică. Am avut mult de învățat, pentru că ei s-au lovit de mai mult timp decât noi de această problemă și tot au îmbunătățit modul în care au acționat. Ceea ce este foarte bine pentru noi, pentru că noi suntem un pic în urmă și avem timp să luăm măsurile necesare, să nu se întâmple ca la ei”, a spus Ioana Bordianu. Situația din Lombardia e mai bună, spune ea, dar a fost impresionată de cele povestite de colegii italieni, nevoiți, în unele situații, să aleagă cine să trăiască și cine să moară.