Sănătatea în România Stil de viață Știri

Mărturiile unei tinere care s-a tratat de COVID-19 acasă: „Am simțit o imensă presiune psihică!”

Pacienții bolnavi de COVID-19 trăiesc adevărate drame. Pe lângă aflarea diagnosticului, aceștia simt o imensă presiune psihică legată de faptul că, la rândul lor, ar putea să-i infecteze pe cei apropiați.

Maria Costeschi este unul dintre cei peste 200,000 de români diagnosticați cu COVID-19. Invitată în studioul Medika Tv, la emisiunea TeleMedika, aceasta a povestit ce a simțit în momentul în care a aflat că este infectată cu noul coronavirus.

Inițial, tânăra a refuzat să creadă că are COVID-19, punând simptomele pe seama unei alte boli. „Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă când am realizat că nu mai am gust și miros. Dar, vreo două, trei zile m-am păcălit singură. Ba că este o sinuzită, ba că am nasul înfundat și că din cauza asta este normal să nu simt mirosul” a mărturist Maria, în direct la Medika TV.

De la o zi la alta, starea sa de sănătate s-a modificat, devenind din ce în ce mai obosită. „Eram și foarte obosită. O zi mi-am petrecut-o dormind continuu. Și atunci mi-am dat seama că nu este în regulă. După care una dintre prietenele mele ne-a anunțat că este pozitivă. Și atunci a început panica. Am aflat, a doua zi de dimineață, că sunt pozitivă” mai spune tânăra.

Dincolo de teama pe care a simțit-o la aflarea diagnosticului, Maria s-a simțit responsabilă și pentru viața celor apropiați ei. Tânăra recunoaște că gândurile legate de faptul că și-ar fi putut infecta prietenii au fost copleșitoare. „A început panica. Mi-am sunat toți apropiații pe care îi știam la risc. A fost groaznic psihic, pentru că mă gândeam în permanență la ceilalți” mai spune Maria.

Mai mult, tânăra a decis să se autoizoleze în propria locuință: „Mama a aflat în același timp cu mine că ea este negativă. Și a început separarea în casă. M-am izolat într-o cameră”. Mama, de profesie medic endocrinolog, a fost cea care a îngrijit-o, urmând sfaturile colegilor infecționiști pe care i-a sunat să afle cu ce terapii au avut cele mai bune rezultate. Pe lângă tratamente naturiste , tânăra a primit vitamine, dar i-au fost administrate și un anticoagulant injectabil împreună cu un antibiotic.

Vindecată în prezent, Maria le recomandă tuturor să respecte măsurile de protecție sanitară impuse de autorități, pentru a trece cu bine peste pericolul unei posibile infectări cu noul coronavirus.