EXTERNE Știri Studii/Cercetări

MARILE PUTERI ALE LUMII SE IAU LA ÎNTRECERE: vaccinul anti-SARS-CoV-2 creează o competiție dură între SUA, Rusia și China

Între marile puteri ale lumii a început o competiție cu accente de luptă mindială în ceea ce privește obținerea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus. Oficialii din Rusia afirmă că vor fi primii care vor realiza un vaccin eficient, la fel și cei ai Chinei. Între timp, reprezentanții celor mai înalte foruri în sănătate publică din Statele Unite ale Americi atrag atenția cu privire la faptul că atât vaccinul rusesc, cât și cel al chinezilor ar trebui testate înainte de a fi administrate.

Noi discuții pe tema vaccinului împotriva SARS-CoV-2 au apărut în urma declarației pe care a făcut-o în timpu audierilor în cadrul Congresului american, imunologul Anthony Fauci, cea mai ascultată voce din America în timpul pandemiei, cu privire la maniera în care Rusia și China abordează obținerea serului pentru imunizare. „Sper că rușii și chinezii testează vaccinurile înainte de administrare. Afirmațiile referitoare la faptul că vaccinul este pregătit pentru a fi distribuit, fără însă a fi testat, sunt problematice” a precizat Anthony Fauci, directorul Institutului American de Boli Infecțioase, citat de AFP.

Declarația lui Fauci vine în contextul în care Rusia a anunțat zilele trecute faptul că face demersuri ca începând din toamnă, să înceapă producția pentru două vaccinuri împotriva COVID-19.

Totuși reprezentanții de la Moscova nu au făcut publice niciun fel de informații cu privire la siguranța acestor vaccinuri sau eficiența lor. Totodată, China la rândul său s-a lansat în cursa pentru obținerea vaccinului, făcând teste doar pe militarii săi.

Între timp, în lumea occidentală, trei vaccinuri se află în faza studiului clinic pe oameni. Unul dintre ele este cel al companiei americane Moderna, iar celelate două aparțin Universității Oxford și parteneriatului creat între Germania și SUA, prin compania BioNTech.