Toate țările lumii sunt în stare de alertă, chiar dacă nu declarată oficial, și în așteptarea evoluțiilor legate de noul coronavirus care amenință să se răspândească la nivel mondial. În timp ce virusul continua să se răspândească, iar China anunță că a înregistrat peste 1600 de infecții și peste 50 de decese, sursa primară a virusului rămâne o necunoscută. Situația contribuie la apariția unor scenarii controversate, inclusiv unele care acreditează ideea lansării deliberate a virusului dintr-un laborator.
În SUA, subiectul capătă inclusiv conotații politice, iar teoria conspiraționistă îl are în centrul său pe miliardarul Bill Gates. Un fals zvon, lansat pe rețelele sociale de membri ai grupării de extremă dreapta QAnon, susținători ai actualului președinte Donald Trump, capătă putere de știre. BuzzfeedNews relatează că zvonul încearcă să acrediteze idea că apariția coronavirusului ar fi un complot al fostului CEO Microsoft, Bill Gates. Zvonurile sunt alimentate și de un avertisment pe care Bill Gates l-a lansat cu ocazia participării la o dezbatere organizată de Societatea Medicală din Massachusetts: „Lumea trebuie să se pregătească pentru pandemii în același mod serios în care se pregătește pentru război”. Potrivit The Sun, cu prilejul acelei conferințe, miliardarul a făcut publice datele unui studiu exhaustiv care arăta cât de repede s-ar putea răspândi un virus ajungând să provoace o pandemie: un posibil focar cu pornire din China ar ajunge să ucidă 33 de milioane de oameni de pe planetă, într-un interval de 6 luni.
„Lumea trebuie să se pregătească pentru pandemii în același mod serios în care se pregătește pentru război” Bill Gates
Pe de altă parte, revista Nature prezintă, într-un articol publicat în urmă cu 3 zile, îndoielile oamenilor de știință cu privire la animalul gazdă care a purtat coronavirusul înainte ca acesta să fie transmis către om. Articolul arată că este puțin probabil ca virusul să se fi răspândit prin consumul de carne de șarpe, mai probabil fiind ca acesta să provină de la mamifere și păsări. În 2017, aceeași publicație scria despre planul Chinei de a amenaja, până în 2025, cinci până la 7 laboratoare cu nivel de biosecuritate . Articolul sugera că, prin aceste investiții, China devine jucător în cercul restrans al țărilor care pot lupta cu cele mai mari amenințări biologice la nivel planetar. În acest context, există și un scenariu care acreditează că noul coronavirus ar fi unul ”scăpat” dintr-un astfel de laborator. China tocmai ce a terminat de amenajat în Wuhan, regiunea de unde a pornit coronavirusul, un laborator cu acest nivel de biosecuritate. Laboratorul ar urma să fie unul de referință pentru rețeaua Organizației Mondiale a Sănătății. Investiția a costat 300 de milioane de yuani (echivalentul a 44 de milioane de dolari americani).