Sănătatea în România Știri

Maricela Cobuz, deputat: “Profesorii reprezintă o categorie cu RISC RIDICAT DE ÎMBOLNĂVIRE”

Începerea unui nou an școlar, care se apropie cu pași repezi, reprezintă în continuare un motiv de îngrijorare pentru toată lumea.

Sunt multe necunoscute, încă, despre noul coronavirus, iar tot mai mulți oficiali din sănătate avertizează că după ce va începe școala există riscul creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19, în lipsa unor măsuri clare.

Deputatul PSD Maricela Cobuz, membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaților, critică în termini duri autoritățile, după ce președintele Iohannis a anunțat că profesorii nu vor primi măști de protecție de la stat, ci fiecare trebuie să-și asigure singur protecția.

“România are în prezent peste 50 de mii de cadre didactice cu vârsta de peste 60 de ani, iar aceştia sunt nevoiţi să se întoarcă la catedră în condiţiile în care Guvernul Orban nu le asigură nicio protecţie împotriva infectării cu virusul Covid-19.

Neglijenţa sistemului de învăţământ din partea guvernanţilor liberali va conduce la creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Profesorii reprezintă o categorie cu risc ridicat de îmbolnăvire, cauza fiind faptul că elevii pot fi purtători asimptomatici.

Expunerea profesorilor în sălile de curs fără mască de protecţie va fi un pericol foarte mare pentru ei şi pentru elevi, dar şi pentru familiile lor, ducând la creşterea riscului de infectare. Un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc mai mare de îmbolnăvire. Profesorii sunt neglijaţi, mai mult decât atât, nici creşterile salariale nu le sunt respectate conform legii, începând cu 1 septembrie 2020”, a transmis deputatul PSD Maricela Cobuz într-un comunicat de presă.

Parlamentarul mai spune că statul e obligat să se asigure că unitățile de învățământ nu vor deveni focare de coronavirus.

“În momentul de faţă, rămâne ca autorităţile locale să asigure pe toată durata cursurilor măşti, dezinfectanţi, condiţii igienice şi toalete funcţionale. Elevii şi profesorii nu trebuie să le achiziţioneze singuri, aşa cum a declarat preşedintele României.

Educaţia este un drept garantat prin Constituţie, iar instituţiile statului au obligaţia de a asigura buna funcţionare a sistemului. Nu vrem ca instituţiile şcolare să se transforme în focare de coronavirus.

Guvernul PNL a eşuat în gestionarea pandemiei şi va eşua în continuare dacă va neglija constant sistemul de educaţie şi sistemul de sănătate din România”, a mai spus deputatul PSD Maricela Cobuz.