Marea Testare, detaliile anunțate de primarul general Gabriela Firea

Testarea a peste 10 000 de bucureșteni, în cadrul unui studiu epidemiologic, a creat mult interes din partea cetățenilor Capitalei, dar și numeroase întrebări și dispute publice. Acțiunea ar urma să aibă loc sub coordonarea Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, cu sprijinul Institutului Național de Statistică, și cu utilizarea resurselor Primăriei Generale și a primăriilor de sector. Ministerul Sănătății a anunțat, prin vocea lui Nelu Tătaru, că va analiza acțiunea când se va cere avizarea acesteia. În ultimele zile, atât primarul general Gabriela Firea, cât și directorul Institutului Național ”Matei Balș” au oferit detalii despre modul de desfășurare a acțiunii.

Câți bucureșteni vor fi testați și cine îi alege?

Acțiunea de testare vizează 10 514 de bucureșteni, eșantion considerat reprezentativ. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a respins implicarea președinților de asociații în desemnarea celor care vor fi testați: “Deci nu poliţistul decide, nu preşedintele de asociaţie, nu primarul de sector sau general, ci oameni de ştiinţă care pot să stabilească clar care este eşantionul”. Astfel, cetățenii cuprinși în eșantion ar urma să fie stabilit de Institutul “Matei Balş” în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică. Testarea se va face pe toate categoriile de vârstă, fiind definite următoarele: 0-19 ani, 20-44 de ani, 45-64 de ani, 65-79 de ani si peste 80 de ani. 

Oamenii vor fi anunțați de testare, prin intermediul asociațiilor de proprietari și prin polițiștii de proximitate. În sectorul 2, unde, potrivit primarului Capitalei, sunt peste 100 de îmbolnăviri confirmate, cel mai mare număr dintr-un sector al Capitalei, testarea se va face pornind de la analizarea adreselor care sunt infectate, “dar totul se face pe baze ştiinţifice, nu aleatoriu”.

Ce fel de teste se vor folosi?

Pentru testare se vor folosi teste rapide omologate, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Contravaloarea testelor va fi achitată de Primăria Generală a Municipiului București și de primăriile de sector, dar susele de aprovizionare vor fi ”validate” de specialiștii de la Institutul Matei Balș. Directorul Institutului, prof. Adrian Streinu Cercel a detaliat că este vorba despre două tipuri de teste: unul rapid, pentru decelarea anticorpilor, necesar pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecţia cu coronavirus şi unul rapid de antigen, care să spună prezenţa în circulaţie, la acest moment, a virusului.

Cine va face, efectiv, testarea?

Testele vor fi făcute personal medical care va fi pregătit, fiind vorba despre asistenţi medicali din centre care ţin de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Va afecta acțiunea din Capitală capacitatea de testare a celorlalți români?

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că ministerul pe care îl conduce nu și-a dat acordul pentru acest studiu epidemiologic și că va analiza ce prevede atunci când îl va primi. Tătaru și-a arătat anumite temeri privind efectele acestei testări arătând că, în funcție de rezultate, ar putea conduce la o abordare mai relaxată de către cetățeni a măsurilor de distanțare socială. În același timp, Tătaru a semnalat faptul că testarea în masă ar putea pune presiune pe sistemul deja utilizat pentru realizarea analizelor specifice. Profesorul Adrian Streinu Cercel a anunțat că testarea personalului medical și a pacienților care prezintă suspiciuni și testarea bucureștenilor sunt două acțiuni diferite, organizate cu mijloace diferite.

Când începe Marea Testare?

Săptămâna aceasta. Ultimele detalii urmează să fie puse la punct, iar testarea va începe săptămâna aceasta, au anunțat atât primarul general Gabriela Firea, cât și profesorul Adrian Streinu Cercel. Primarul general a avansat ziua de joi, directorul Institutului ”Matei Balș” a vorbit despre ziua de luni.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes