Sănătatea în România Sfatul specialistului

MARE ATENȚIE LA ACESTE SIMPTOME. Manifestări neobișnuite ale COVID-19, raportate din ce în ce mai des

COVID-19 se manifestă printr-o serie de simptome, raportate de medici din toată lumea la pacienți. Unele dintre ele, însă, nu au fost întâlnite decât foarte rar. Totuși, în ultima vreme, medicii care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus au întâlnit din ce în ce mai des cazuri ale unor bolnavi în cazul cărora simptomele specifice unei boli respiratorii nu au apărut. Au fost prezente în schimb altele.

Durerile abdominale și scaunele frecvente, precum și durerile puternice de cap au fost prezente la mai mulți pacienți care au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, după cum a declarat managerul unității, dr. Carmen Dorobăț, la Digi 24. Aceste simptome au apărut la pacienți care nu au prezentat tuse sau febră.

„Aș sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzația de amețeală), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID”, a spus dr. Carmen Dorobăț.

Medicul ieșean a subliniat, în acest context, necesitatea ca toți pacienții să fie testați, indiferent de simptomele pentru care ajung la doctor.

„De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți nu te-ai aștepta – suntem în sezonul de vară, consumăm multe fructe și legume – ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-pozitiv, în absența tusei și a febrei”, a mai spus dr. Carmen Dorobăț.