Medika TV a deschis joi, 25 aprilie, o nouă serie a maratoanelor dedicate sănătății. De această dată, temele abordate au vizat digestia și bolile sistemului digestiv. Sănătatea digestiei depinde foarte mult și de modul în care ne alimentăm. Mâncatul rapid, spun specialiștii este dăunător stomacului.
Unul dintre invitații Maratonului Medika TV dedicat sănătății digestiei a fost prof. univ. dr. Mircea Beuran, șeful secției Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca. În intervenția sa, specialistul a explicat de ce nu este bine să mâncăm pe fugă și ce probleme putem avea din această cauză.
„Să mâncăm cât mai repede înseamnă a îngurgita foarte mult dintr-o dată şi a lăsa stomacul să lucreze foarte greu cu un volum de mâncare pe care nu poate să-l pregătească şi starea aceasta de a sta mult în cavitatea gastrică stabileşte un anumit disconfort, un disconfort care poate să nu facă necesarul energetic, pentru că desfacerea aceasta în procesul de digestie nu face altceva decât să împartă şi să fie pregătit în tubul digestiv mediu, adică în intestinul subţire elementele necesare, vitamine, săruri, proteine, lipide, glucide şi alte substanţe pe care le pregăteşte organismul şi care pot să intre în structura substanţelor antitoxice de care avem nevoie să ne epurăm în urma ingestiei” a explicat prof. univ. dr. Mircea Beuran.
Totodată, pentru a avea grijă de sănătatea întregului organism, inclusiv a digestiei, trebuei să ne spălăm pe mâini înainte de a ne așeza la masă.
„ Primul lucru este să avem mâinile curate. Mâinile curate înseamnă sănătate pentru tubul digestiv. Tot ceea ce mâncăm trebuie să fie pregătit, spălat, curăţat, întreţinut în aşa fel încât impactul cu o seamă de factori patogeni să nu ajungă în cavitatea bucală. Trebuie să avem grijă de cavitatea bucală, pentru că densitatea cea mai mare de germeni o găsim în cavitatea bucală” a mai spus dr. Mircea Beuran, la Maratonul Medika TV – Sănătatea Digestiei.