Maraton Medika TV – Sănătatea dentară în România. Țara noastră, pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește accesul la servicii stomatologice

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România privind sănătatea orală a românilor scoate în evidență accesul scăzut al cetățenilor la servicii stomatologice. Cercetarea a scos la iveală faptul că România se află pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește sănătatea orală.

Studiul a fost realizat la nivel național pe un eșantion de peste 1500 de pacienți, fiind susținut de 172 de medici stomatologi care au cules datele și le-au redirecționat către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

Potrivit cercetării, cariile dentare reprezintă ce mai des întâlnită problemă medicală stomatologică. De asemenea, atât copiii, cât și adulții au probleme stomatologice și au nevoie de consultații de specialitate.

„Ce ne arată acest studiu național este că problemele de sănătate orală sunt larg răspândite în rândul românilor. Vorbim atât de copii, cât și de adulți. Din păcate cariile dentare netratate sunt prezente la două treimi dintre pacienții din țara noastră, fiind cea mai des întâlnită problemă de sănătate orală. Dar bineînțeles în funcție de categoria de vârstă există și probleme specifice. De exemplu, o treime dintre copii prezintă anomalii dentomaxilare și atunci au nevoie de tratamente ortodontice, iar în rândul adulților observăm că o mare parte dintre ei au boală parodontală, au dinți lipsă care nu au fost înlocuiți. Aceste date confirmă ceea ce vedem zilnic în cabinetele noastre” a declarat în cadrul Maratonului Medika TV, dr. Mariana Cărămidă, trezorier al Colegiului Medicilor din România, specializare în parodontologie.

Ce este de făcut?

Pentru a crește accesul la servicii stomatologice, este nevoie de implicare a tuturor factorilor decidenți, dar și de crearea unui plan național de prevenție. Mai mult, sunt de părere specialiștii, este nevoie și de creșterea plafonului pentru intervențiile stomatologice decontate prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Fiind o problemă complexă avem nevoie și de programe de prevenție și de tratament, dar și de facilitare a accesului pacienților în cabinetele stomatologice și acoperirea serviciilor stomatologice, nu doar din bugetul propriu al pacienților, ci și din asigurările publice de sănătate. Pacienții români merită o astfel de decontare” a mai spus  dr. Mariana Cărămidă, trezorier al Colegiului Medicilor din România, specializare în parodontologie.

Categorii: Medici de familie, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea