Moștenirea genetică joacă un rol important în dezvoltarea fizică și psiho-emoțională a fiecăruia dintre noi. Genele pe care le primim de la părinți transmit însă și unele probleme medicale pe care aceștia le-au avut. Cancerul de prostată este una dintre ele.
„S-a demonstrat că existența în antecedente la părinți sau bunici este un factor care crește riscul de apariție. În principiu se recomandă ca primele teste pentru depistarea cancerului să se facă după 50 de ani, dar la bărbații care au un istoric în familie este recomandat ca testarea să se facă în jurul vârstei de 50 de ani” susține conf. dr. Dragoș Georgescu, medic primar urolog, Doctor în Științe Medicale.
Investigațiile trebuie realizate chiar dacă în familia unui pacient au existat boli oncologice pe linie maternă.
„Aceste investigații trebuie făcute și în cazul în care în familia unui pacient și pe linie maternă au existat cazuri de cancer. De exemplu, gena BRCA 2 responsabilă pentru apariția cancerului de sân, s-a constatat că existența acestei gene la bărbat crește riscul apariției cancerului de prostată” mai spune conf. dr. Dragoș Georgescu, medic primar urolog, Doctor în Științe Medicale.