Maraton chirurgical de 24 de ore la Spitalul Militar Central

Spitalul Militar Central anunță o nouă reușită a echipei medicale de specialiști, care timp de nu mai puțin de 24 de ore a operat un caz extrem de dificil.

Este vorba despre o intervenție în cazul unei paciente tinere, cu multiple afecțiuni, care a primit o șansă la o viață normală.

“Membrii echipei au dat, unei paciente o nouă șansă la o viață normală, pacientă tânără, cu un copil mic în întreținere pentru care acțiunile fiziologice de a respira, a vorbi, a merge, a dormi și a se alimenta normal și suficient, erau doar vise frumoase. Realitatea pacientei era una extrem de nefavorabilă atât pentru realizarea intervenției chirurgicale, cât și pentru evoluția, ulterioară, a sării de sănătate, în perioada postoperatorie.  Aceasta este fumătoare, cunoscută cu astm bronșic, aflată în tratament specific, precum și cu suspiciune de Sindrom Wegener (neconfirmat, însă, cu toate criteriile medicale), cu defect major al țesuturilor centromediene cu prăbușirea nasului și comunicare oro-nazo-sinusală maxilară bilaterală, aceasta producându-se în condiții incerte (cel mai probabil pe un fond biologic mixt – bacterian și autoimun), proces ce a survenit, lent, de la sfârșitul anului 2017 și până în anul 2019, timp în care a fost supusă la 6 intervenții chirurgicale, toate acestea efectuându-se la clinici din străinătate”, transmit reprezentanții Spitalului Militar Central.

Pacienta a ajuns pentru prima oară la SMC în luna februarie, iar de atunci nu a fost înregistrată nici o evoluție, dar nici o progresie a defectului. În aceste condiții, și având în vedere și alți parametri, s-a decis intervenția chirurgicală.

„Pacienta s-a internat, după ce, în prealabil, a fost supusă testării pentru virusul SARS-COV-2, test care a avut rezultat negativ, pentru prima etapă reconstructivă (reconstrucția palatului), intervenție chirurgicală care a avut loc în data de 8 septembrie.

Cazul a fost atent analizat, împreună, în echipa anestezico-chirurgicală, cu câteva zile înainte de intervenție, realizându-se, astfel, un plan amănunțit privind: abordarea căii aeriene (traheostomie ca prim timp operator), poziționarea pacientei (în funcție de zona de recoltare/ inserție a graftului), alegerea monitorizării invazive intraoperatorii, alegerea tipului de anestezie generală (pacienta prezentând ca particularitate un sindrom de QT lung), alegerea tehnicilor de prezervare a normotermiei, repleția volemică, anticoagularea perioperatorie etc.

Protocolul operator a constat în efectuarea plastiei comunicării oro-nazo-sinusale cu lambou liber vascularizat chimeric parascapular stâng cu componentă cutanată (insulă tegumentară de 6/3 cm, bazată pe o perforanță din ramul descendent al arterei circumflexei scapulare stângi) și o componentă osteo-musculară de dimensiunea 4/3/2 cm (formată din bordul lateral al scapulei și, parțial, din mușchii: subscapular, infraspinos și rotund mic), liber vascularizat și microanastomozat la vasele faciale cu grefoane arterial si venos de interpoziție (material biologic rezultat în urma recoltării arterei si venei transverse stângi ale gâtului).

Intraoperator s-a identificat un flux scăzut la nivelul lamboului, motiv pentru care s-a decis renunțarea la padela tegumentară și la porțiunile periferice din mușchii recoltați, anterior menționați.

Fixarea lamboului la maxilarul restant s-a realizat cu plăci și șuruburi de titan 2.2.

Durata mare a intervenției, 24 de ore, este determinată de faptul că în cazul lamboului scapular, abordarea clasică în “two – team” (două echipe în care una recoltează lamboul și cea de a doua pregătește patul receptor inclusiv vasele recipiente) nu poate fi realizată datorită poziției pacientului în momentul recoltării grefonului, astfel încât acțiunile chirurgicale se desfășoară în seriat și nu în paralel”,  mai arată Spitalul Militar Central.

Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, mai spun reprezentanții echipei medicale. Mai multe despre intervenția maraton, dar și o galerie foto impresionantă găsiți AICI.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes