Chiar dacă malaria este oficial eradicată în România de peste 30 de ani, această maladie continuă să afecteze milioane de oameni, în special care trăiesc pe continentul african. Noi descoperiri ale oamenilor de știință din Africa arată faptul că o tulpină a parazitului care provoacă boala este rezistentă la cel mai eficient medicament administrat împotriva malariei.
Un studiu realizat de specialiștii din Rwanda, împreună cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății și cei ai Universității Columbia, Statele Unite ale Americii, a scos la iveală că Plasmodium, parazitul care provoacă malaria, are o tulpină rezistentă la medicamentul artemisinin, unul dintre cel mai eficiente tratamente folosit în lupta împotriva malariei.
Oamenii de știință au descoperit mutația parazitului în urma analizei a peste 257 de probe de sânge recoltate de la tot atâția pacienți din Rwanda. Cercetătorii, citați de BBC, avertizează că „aceste noi descoperiri ar putea reprezenta o amenințare majoră pentru sănătatea publică de pe continent”.
Malaria este considerată una dintre cele mai grave boli infecțioase care se manifestă în toate zonele tropicale și sub-tropicale. Ea este produsă de femela țânțarului anofel care eliberează în sânge paraziții. Ulteriori, acești paraziți ajung în ficat unde se dezvoltă și invadează organismul.
Statisticile oficiale arată că peste 500 de milioane de oameni sunt afectați de malarie în fiecare an, iar până la 3 milioane mor din cauza bolii.