Mai multe locuri la rezidențiat pentru Medicina de familie. Solicitare a Colegiului Medicilor din România

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România solicită Ministerului Sănătății să facă demersuri pentru suplimentarea locurilor la Rezidențiat destinate Medicinei de familie.

Într-o adresă oficială, Colegiul Medicilor din România atrage atenția că la examenul de rezidențiat de anul aceste, pentru Medicina de familie au fost scoase la concurs doar 321 de locuri. Toate acstea în condițiile în care, numărul medicilor de familie la nivel național este foarte mic. Estimările oficiale arată că în următorii 5 ani, peste 3000 de medici de familie din țara noastră se vor pensiona.

Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii CMR mai arată că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate.

O reacție la această solicitare a venit din partea Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie care solicită Ministerului Sănătății fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor din cabinetele în care se pregătesc medicii de familie. „Alături de creşterea numărului de locuri la rezidențiat pentru medicina de familie, Ministerul Sănătății trebuie să finanțeze şi cabinetele de medicina familiei în care se pregătesc medicii rezidenți timp de 2 ani din cei 4 ani de rezidențiat. Pentru o pregătire de calitate, conform curriculum de pregătire în medicina de familie aprobat de Ministerul Sănătății în anul 2017, sunt necesare cabinete adaptate la nevoile medicilor rezidenți” se arată într-un mesaj public al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes