Alimentele „prietenoase cu planeta” ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de deces cauzat de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice cu 25%, au afirmat cercetătorii.
Oamenii de știință din SUA au descoperit că cei care urmau o dietă sustenabilă bazată mai mult pe alimente de origine vegetală – cum ar fi cereale integrale, fructe, legume și nuci – erau mai puțin susceptibili să moară pe parcursul a 30 de ani în comparație cu cei care consumau mese mai puțin prietenoase cu mediul.
Pe baza descoperirilor lor, prezentate la Nutrition 2023 – reuniunea anuală a Societății Americane de Nutriție din Boston, Massachusetts – cercetătorii au dezvoltat un nou indice dietetic care arată efectele alimentelor asupra sănătății umane și asupra mediului.
Cunoscut sub denumirea de Indicele Dieta Sănătate Planetară (PHDI), acesta analizează dovezi existente pentru a acorda scoruri alimentelor.
Indicele ia în considerare riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul de colon, diabetul și accidentul vascular cerebral, precum și impactul asupra mediului, cum ar fi consumul de apă, utilizarea terenurilor, poluarea cu nutrienți și emisiile de gaze cu efect de seră.
Echipa a declarat că munca lor se bazează pe cercetările existente care arată că alimentele pe bază de plante sunt mai sănătoase și mai puțin nocive pentru planetă decât carnea roșie și produsele procesate.
Cercetătorii speră că această unealtă va ajuta factorii de decizie și instituțiile de sănătate publică să dezvolte strategii pentru a îmbunătăți sănătatea publică, abordând în același timp schimbările climatice. Linh Bui, un student doctorand în Departamentul de Nutriție de la Școala de Sănătate Publică TH Chan a Universității Harvard, a declarat: „Am propus un nou scor dietetic care încorporează cele mai bune dovezi științifice actuale privind efectele alimentelor atât asupra sănătății, cât și asupra mediului. Rezultatele au confirmat ipoteza noastră că un scor mai mare al Dieta Sănătate Planetară a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate”.
După ce și-au dezvoltat instrumentul, cercetătorii l-au folosit pentru a determina și a observa rezultatele a peste 100.000 de persoane din SUA, din perioada 1986 până în 2018.
Mai mult de 47.000 de persoane au decedat în timpul perioadei de urmărire de peste 30 de ani. Echipa a constatat că scorurile mai mari PHDI erau asociate cu un risc mai mic cu 15% de deces cauzat de cancer sau boli de inimă, un risc mai mic cu 20% de deces cauzat de boli neurodegenerative și un risc cu 50% mai mic de deces cauzat de boli respiratorii.
Doamna Bui a spus că PHDI ar putea necesita adaptări pentru diferite țări, în funcție de cultura sau religia lor. De asemenea, ea a avertizat că cei cu anumite afecțiuni de sănătate sau probleme de accesibilitate la alimente pot găsi mai dificilă adoptarea unei diete prietenoase cu planeta.