Lista alimentelor care ne pot proteja de COVID-19

Pe lângă vaccinare sau tratamente specifice, alimentația joacă un rol important în prevenirea bolii infecțioase COVID-19. Dacă mâncăm sănătos și, mai ales, respectăm mesele principale ale zilei, șansele să ne îmbolnăvim sunt mai mici.

O alimentație corectă, alături de măsurile de protecție sanitară, ne-ar putea feri de o posibilă infectare cu noul coronavirus. Nutriționiștii au alcătuit o listă de alimente pe care trebuie să le consumăm în fiecare zi, pentru a fi feriți de boli.

Ce trebuie să facem pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2 este de a optimiza șansa de a nu-l contacta, iar dacă l-am contactat să optimizăm șansa de a nu avea complicații. Primul lucru și cel mai important îl reprezintă legumele de culoare verde, foarte bogate în antioxidanți și fibre și mai sărace în zaharuri, pe care le putem consuma zilnic. Urmează proteinele animale de bună calitate, pe care le putem lua din albușul de ou, iaurtul slab, brânza slabă, carnea albă, peștele sau curcanul. Putem adăuga și proteinele de origine vegetală, lintea verde, fasolea verde, năutul, broccoli, ciupercile, care sunt preferate de români în special în perioada postului și le putem consuma fără probleme. Cerealele integrale, adică acei carbohidrați care nu și-au pierdut fibrele, precum pâinea integrală, orzul, ovăzul, hrișca, chiar și pastele integrale”, a precizat dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist, în direct la Medika TV.

Pe lângă alimentația corectă, medicii recomandă și adoptarea unui stil de viață sănătos care trebuie să includă mai multă mișcare și un management eficient al stresului. „ Trebuie să avem un stil de viață sănătos. Înseamnă ce și cum mănânc, ce și cum mă mișc, cum fac managementul stresului și al compulsiilor alimentare, cum dorm și care este grupul social din care fac parte. Toate aceste lucruri înseamnă modul în care aleg să trăiesc”, a mai spus dr. Florin Ioan Bălănică.

Cum arată un mic dejun sănătos

Pentru că micul dejun reprezintă cea mai importantă masă din zi, nutriționiștii ne recomandă să consumăm alimente bogate în proteine și vitamine, care să ne asigure energie pe parcursul zilei.

Obiceiul meu la micul dejun este să consum iaurt degresat, cu 2 – 3 linguri de hrișcă și un pic de polen proaspăt. Avem proteinele, vitaminele, mineralele din polen, avem fibrele și carbohidrații de bună calitate din hrișcă, plus proteinele și calciul din iaurt. Avem un complex de vitamine și minerale care ne ajută să avem un stil de viață sănătos”, a mai spus dr. Florin Ioan Bălănică.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes