Lipsa banilor face ca bolile hepatice să fie greu de depistat și de monitorizat

România speră ca până în 2030 să scadă aproape de zero incidența bolilor hepatice, în special a hepatitelor virale. În realitate, acest demers este greu de realizat în condițiile în care accesul pacienților la investigații, screening și monitorizare este tot mai greu de obținut din cauza subfinanțării.

Depistarea cazurilor de hepatită virală B sau C se face în baza unor teste specifice, realizate de laboratoarele de analize. Din păcate, fondurile pentru astfel de investigații sunt limitate și foarte puțini sunt oamenii care au acces la testare.

„ Medicii de familie au posibilitatea de a trimite pacienții la laboratoare pentru efectuarea unor analize de depistare a markerilor virali. Este dificil să facă asta pentru că laboratoarele termină fondurile pentru analizele. Teoretic pacientul poate să-și facă o mulțime de investigații pe și spitalizare de zi, dar în realitate spitalele nu au fonduri sau aparatura necesară pentru realizarea investigațiilor” a declarat la Medika TV, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Așa se face că, „pacienții, cu câteva excepții, își plătesc de ani de zile toate investigațiile de monitorizare” atrage atenția Marinela Debu.

La toate acestea se adaugă și problemele de ordin legislativ. Teoretic, potrivit legii, și persoanele neasigurate, testate pozitiv pentru hepatita B sau C, pot primi îngrijiri medicale, dar normele de aplicare pentru acest act normativ încă nu au fost publicate.

„Totodată, trebuie spus faptul că la nivel național au existat două programe de testare, cu fonduri europene, pentru hepatitele B și C. Au fost testate peste 3000 de persoane, însă multe erau neasigurate. Legea dă posibilitatea și persoanelor neasigurate să beneficieze de tratament și investigații, dar ea nu este aplicată din cauza lipsei unor reglementări care trebuie adăugate acestui act normativ” a mai spus președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Tocmai de aceea, eradicare bolii este departe de a se realiza în țara nostră. „Ca să facă eradicare, România trebuie să aibă niște termene clare pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Ministerul de Finanțe, Ministerul Sănătății trebuie să se aplece împreună pentru a asigura fondurile necesare astfel încât ceea ce s-a prevăzut în plan să se întâmple” a mai spus Mihaela Debu.

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea