Liderii UE recunosc că au subestimat coronavirusul

Liderii europeni au subestimat impactul COVID-19, lucru recunoscut astăzi când blocul UE a fost de acord să își închidă granițele. Ursula von der Leyen a declarat: ”Măsurile care acum 2-3 săptămâni păreau drastice, trebuie luate acum. Cred că toți aceia dintre noi care nu suntem experți am subestimat inițial puterea coronavirusului.”

Președintele Comisiei Europene a respins totuși comparația președintelui francez Emmanuel Macron, care a asemănat epidemia cu un război și a cerut populației să stea acasă cel puțin 2 săptămâni. Președintele CE, Ursula von der Leyen a recunoscut într-un interviu pentru Bild faptul că ”virusul ne va ține ocupați mult timp de acum încolo.”

Daily Mail notează că liderii europeni au decis interzicerea deplasărilor în afara blocului UE timpe de 30 de zile, pentru a împiedica răspândirea virusului, peste care vin alte măsuri drastice luate de fiecare guvern în parte. Măsura a fost puternic susținută de Franța. Restricționarea circulației nu va afecta cetățenii europeni care se întorc în țările de origine, asistenții sociali sau cetățenii Marii Britanii.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a spus că SUA, sub conducerea lui Donald Trump, se simte și mai puțin amenințată de COVID-19: ”Posibil ca izbucnirea crizei să fi fost și mai mult subestimată în SUA decât în alte țări din Europa. Motiv pentru care sperăm din suflet ca SUA să poată controla situația, acest lucru fiind și în interesul nostru. Nimeni nu vrea ca economia SUA să se confrunte cu o recesiune scăpată de sub control”, a subliniat Altmaier.

Mai multe țări din UE și-au închis deja frontierele sau au impus controale noi privind sănătatea, fapt care a încetinit traficul transfrontalier de mărfuri, în ciuda solicitărilor de la Bruxelles de a impune un singur plan european.

Italia, Spania, Franța și Belgia au optat pentru izolarea la domiciliu, solicitând cetățenilor să nu își părăsească locuințele decât dacă este absolut necesar.

Olanda a abordat situația mai puțin ofensiv, în speranța de a forma o imunitate colectivă. Și Marea Britanie a abordat situația cu lejeritate, însă aceasta și-a întărit măsurile de izolare în ultimele zile.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea