Sfatul specialistului Știri

Liderii europeni fac apel pentru limitarea călătoriilor neesențiale între statele membre ale UE. Ce se întâmplă cu pașaportul de vaccinare

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în sistem de videoconferință, au ajuns la concluzia că, pentru moment, nu se impune introducerea unui pașaport de vaccinare, document care să le permită cetățenilor să circule liber dacă s-au vaccinat anti-COVOD. Liderii UE fac, în schimb, apel pentru evitarea călătoriilor neesenţiale, din cauza noilor mutaţii ale coronavirusului.

Potrivit AFP, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a transmis că “toate călătoriile neesenţiale trebuie puternic descurajate“, referindu-se la circulația cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene. În ceea ce privește ţările din afara UE, “propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare”, a spus președinta CE.

Recomandările și propunerile vin întrucât “suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii ale virusului”, după cum a spus Ursula von der Leyen.

Din cauza înmulțirii cazurilor de infectare, pe fondul apariției noilor mutații ale SARS-CoV2, care sunt mai contagioase, mai multe ţări europene au înăsprit restricţiile în ultima vreme.

În spațiul public au apărut, în ultima vreme, mai multe voci care au considerat că introducerea unui pașaport de vaccinare ar reprezenta o discriminare a cetățenilor care nu doresc să facă vaccinul. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat, recent, la Medika TV, că o astfel de posibilitate nu ar fi, din punct de vedere legal, o discriminare. Ce a spus președintele CNCD despre acest subiect puteți citi AICI.