Liberalizarea pieței farmaceutice prin desființarea criteriului demografic ar putea duce la dispariția unor unități, a declarat vineri președintele Asociației Distribuitorilor și Retailerilor din Romania, Robert Popescu, la „Health Forum”.
El a afirmat că într-o piață reglementată de stat desființarea unui singur aspect legat de funcționarea unui segment al lanțului farmaceutic nu poate aduce beneficiile scontate. Popescu a atenționat că în sectorul farmaceutic concurența este deja foarte ridicată, iar profitul farmaciilor a scăzut în ultima perioadă.
Președintele Asociației Distribuitorilor și Retailerilor a spus că legislația majorității statelor europene include criterii de acces pe piața farmaceutică de ordin demografic, geografic sau de proprietate.
Pe de altă parte, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat că piața farmaceutică trebuie liberalizată și că se va regla în funcție de cerere și ofertă.
Referindu-se la taxa clawback, reprezentantul APMGR Laurențiu Mihai a spus că deja au fost disponibilizate 200 de persoane din industria medicamentelor generice.
„Prin clawback-ul diferențiat s-ar putea vorbi de eliminarea unei discriminări. 200 de persoane din industria medicamentelor generice deja au fost disponibilizate. Cerem o mai mare transparență în modul în care este calculat de către CNAS acest procent. Ultima modificare a OUG face și mai puțin transparent modul de calcul. Nu există niciun vânzător de medicamente care să aibă creșteri semnificative”, a spus Laurențiu Mihai.
Sursa: AGERPRES