Legea Sanatatii, dorita de cei cu interese financiare in domeniul sanitar

Medicul chirurg cardiolog Manuel Chira, consilier local din partea PNL Cluj-Napoca, a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că Legea Sănătăţii, aflată în dezbatere publică până în 28 ianuarie, vizează prioritar privatizarea unor mari spitale ale ţării şi este dorită de persoane cu interese financiare foarte mari pentru domeniul sanitar.
Cei ce au eloborat proiectul Legii Sănătăţii nu au nicio legătură cu sistemul sanitar. În fapt, se doreşte privatizarea sistemului public de sănătate, iar spitalele vor deveni societăţi comerciale ce vor avea ca principală grijă fluxul de capital. Se omite un lucru esenţial: medicii, prin Jurământul lui Hipocrate, oferă sănătate şi nu o vând’, a afirmat cunoscutul specialist clujean, adăugând că vânzarea se poate face exclusiv în sistemul medical privat, care este deja funcţional, dar în niciun caz în cel public.

Dr. Manuel Chira a explicat că o privatizare a unităţilor sanitare publice s-a încercat în Ungaria, iar experimentul a fost un eşec, soldându-se cu falimentul spitalelor.

‘Vom asista la privatizarea spitalelor mari din România, tot aşa cum s-a făcut cu privatizarea, la preţul de un leu, a marilor obiective industriale ale ţării noastre’, a afirmat specialistul.

El a subliniat că şi în privinţa coplăţii serviciilor medicale sunt critici foarte întemeiate, fiindcă sistemul este ambiguu şi nu se ştie cum va funcţiona.

‘Pacienţii vor plăti tot mai mult şi mai mult. Beneficiile nu vor fi îndreptate deloc spre pacient. De altfel, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a exprimat dezacordul faţă de pachetul minim de servicii de sănătate. Nu sunt deloc criterii clare pentru acest pachet de bază. În chirurgia cardiacă nu este posibil să fie un pachet de bază’, a arătat dr. Manuel Chira, amintind, în context, că subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că în cazul în care noua Lege a Sănătăţii va fi adoptată în forma actuală, el va demisiona din funcţia pe care o deţine în minister.

Totodată, specialistul clujean a arătat că după descentralizarea unităţilor sanitare şi trecerea lor în subordinea consiliilor locale au apărut mai multe probleme financiare, care sunt în dezavantajul pacienţilor.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România se află în dezbatere publică din data de 28 decembrie 2011, pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii – www.ms.ro. şi aduce schimbări majore în gestionarea banilor din sistem, în sectorul spitalicesc şi în clasificarea personalului în unităţile medicale.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea