Legea sanatatii deschide ‘o portita’ administratiilor locale

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că noua lege a sănătăţii deschide ‘o portiţă’ către administraţiile locale, care ar putea achiziţiona salvări în loc de ‘panseluţe’, contribuind astfel la îmbunătăţirea şi promptitudinea serviciului de ambulanţă.
‘Serviciile de salvare, de asemenea, nu intenţionează să le privatizeze nimeni, dar noua lege deschide o portiţă către administraţiile locale, ceea ce mie mi se pare în regulă. A venit timpul, după transferul spitalelor către primării şi consilii judeţene, ca la rându-le, în măsura în care vor să cumpere mai puţine panseluţe şi să cumpere nişte salvări, administraţiile locale să poată contribui şi ele la îmbunătăţirea şi promptitudinea serviciului de ambulanţă. Vreau să înţelegeţi foarte bine, este o diferenţă uriaşă între ce vedeţi în Bucureşti, ce vedeţi în Constanţa, în Arad, în Suceava sau la Iaşi. Este o diferenţă uriaşă între aceste localităţi şi ce se întâmplă în mediul rural. De aceea, cred că legea, deschizând posibilitatea ca primăriile şi consiliile judeţene să fie parte a sistemului de ambulanţă, nu face nimic rău’, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El s-a declarat convins că imediat ce va intra în vigoare noua lege a sănătăţii, aleşii locali îşi vor schimba din priorităţi şi vor achiziţiona ambulanţe. Preşedintele a subliniat că noua lege le dă posibilitatea administraţiilor locale să se implice, dar cu condiţia avizării mijloacelor de urgenţă de către Ministerul Sănătăţii.

‘Ştim toţi şi criticaţi şi dumneavoastră unele cheltuieli care par nerezonabile în administraţiile locale. Unii cumpără prea multe panseluţe, alţii cumpără ştiu eu ce trăsnăi. Imaginaţi-vă că un preşedinte de consiliu judeţean, care este ales uninominal, vrea să facă un lucru pentru care să arate cetăţenilor din judeţul lui că se gândeşte la problemele lor. Eu, dacă aş fi preşedinte de consiliu judeţean, în cel mai scurt timp aş achiziţiona ambulanţe şi le-aş poziţiona în comunele îndepărtate de reşedinţa de judeţ sau de oraşele mai îndepărtate’, a completat preşedintele.

Băsescu a subliniat că există multe comune cu trei mii sau cinci mii de locuitori care sunt situate foarte departe de centrele în care există ambulanţă, adăugând că foarte mulţi preşedinţi de consilii judeţene ar fi interesaţi să aibă un serviciu de ambulanţă.

‘Eu aş pune una (o ambulanţă – n.r.) la primărie, aş face un paramedic, iar dacă se întâmplă ceva în sat, n-ar mai aştepta omul să vină ambulanţa de la Sibiu până la, ştiu eu, 80 de km, când adesea poate să ajungă şi inutil. Şi ambulanţa în două minute ar fi şi în mediul rural la poarta omului care a solicitat intervenţia. Deci, cred că în acest mod, foarte mulţi preşedinţi de consilii judeţene, primari ar fi interesaţi să aibă un serviciu de ambulanţă. În momentul de faţă, nu au voie, dar dacă este o ambulanţă care corespunde standardelor şi este autorizată de Ministerul Sănătăţii, de ce să nu pui un om bolnav, care are nevoie de asistenţă de urgenţă sau de o intervenţie chirurgicală la spitalul din oraş, de ce să nu-l pui în acea ambulanţă? Doar pentru că vrem să fie serviciul meu, serviciul ministrului Sănătăţii, serviciul primului-ministru? Cel mai important este să salvezi viaţa, nu a cui e ambulanţa’, a susţinut Băsescu.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea