LEGĂTURA NEȘTIUTĂ DINTRE MATEMATICĂ ȘI SĂNĂTATE. Ce spune despre organismul nostru Indicele de Masă Corporală

Indicele de Masă Corporală (IMC) este indicatorul de calculare a greutății corporale, care arată câte kilograme ar trebui să aibă, în mod ideal, o persoană, în funcție de înălțimea sa. Acesta ajută medicii să stabilească dacă o persoană are sau nu un grad de obezitate.

Dincolo de acest lucru, însă, IMC le poate arăta medicilor și dacă o persoană e predispusă să dezvolte alte afecțiuni.

Indicele de Masă Corporală este o formulă matematică internațională care oferă informații despre greutatea corporală a unei persoane, în funcție de înălțimea pe care o are. Specialiștii ne explică și cum se calculează IMC. „Greutatea normală sau ideală o putem calcula folosind o formulă matematică, raportând greutatea pacientului la de 2 ori înălțimea acestuia, rezultând un indicator IMC, care este practic un număr. Acest număr, îl punem într-o clasă, iar dacă pacientul a depășit indicele de 30, acesta este limita, spunem că această persoană se află la stadiul de obezitate” a explicat dr. Sorin Velici, medic specialist chirugie bariatrică, în cadrul emisiunii „TeleMedika”.

Indicele de Masă Corporală este util în depistarea multor afecțiuni, mai ales dacă vorbim despre bolile metabolice. De asemenea, specialiștii recomandă verificarea periodică a IMC, acesta fiind considerat o metodă alternativă de monitorizare a stării de sănătate.

Valoarea pe care trebuie să o aibă Indicele de Masă Corporală al unei persoane sănătoasă trebuie să cuprinsă între 18,5 și 30. Orice valoare peste 30 înseamnă o creștere alarmantă a greutății, iar persoana respectivă ar putea avea unele probleme de sănătate.

Specialiștii explică faptul că IMC ne ajută să identificăm doar o mică parte din aspectele care ne dereglează buna funcționare a organismului. Factorii care determină o creștere a greutății corpului pot fi diverși. „Ca orice problemă serioasă, creșterea în greutate poate avea numeroși factori. IMC ne ajută doar să stabilim clar că avem o problemă din acest punct de vedere. Pot fi factori de stres, factori emoționali sau factori psihologici”, a mai spus dr. Sorin Velici.

Categorii: Sfatul specialistului, Stil de viață, Știri
Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea