Legătura neștiută dintre diabet și recuperarea după un AVC

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, dar nu și cele cu prediabet, au avut performanțe cognitive mai slabe la trei până la șase luni după un accident vascular cerebral decât cele cu un nivel normal de zahăr din sânge, după o nouă cercetare publicată de cercetătorii americani, titrează Medical  Express.

“Diabetul de tip 2 crește riscul de accident vascular cerebral și a fost asociat cu deficiența cognitivă și poate crește riscul de demență. De aceea, diabetul de tip 2 este o altă țintă importantă în prevenirea demenței, iar accentul ar trebui să se axeze pe tratamentul precoce pentru prevenirea apariției diabetului sau prevenirea progresiei spre diabetul de tip 2 “, a declarat Perminder Sachdev, autor principal al studiului.

Cercetările anterioare realizate de Sachdev și colegii săi  au arătat că pacienții cu AVC cu istoric de diabet zaharat tip 2 au o funcție cognitivă mai slabă comparativ cu pacienții cu accident vascular cerebral fără diabet de tip 2.

“În acest studiu, am dorit să știm dacă pacienții cu accident vascular cerebral cu prediabet au, de asemenea, o funcție cognitivă mai slabă, comparativ cu pacienții cu accident vascular cerebral fără prediabet sau diabet. Acest lucru este important, deoarece prediabetul este foarte frecvent, iar unii oameni pot avea prediabet timp de câțiva ani înainte de a progresa spre diabetul de tip 2. Tratamentul precoce și agresiv al prediabetului poate întârzia sau preveni diabetul de tip 2. Dacă vizăm tratamentul prediabetului, acest lucru ar putea preveni dezvoltarea demenței la unii oameni “ a spus Sachdev.

Cercetătorii au analizat date de la 1.601 de pacienți cu AVC (vârsta medie de 66 de ani; 63% bărbați; 70% asiatici; 26% albi; 2,6% afro-americani) care au participat la unul dintre cele șapte studii internaționale din șase țări. Aproape toți  au avut accidente vasculare cerebrale provocate de cheaguri și o varietate de funcții cognitive au fost evaluate între trei până la șase luni de la AVC. Nivelurile de zahăr din sânge ale pacienților măsurate la internarea în spital și istoricul medical au fost utilizate pentru a defini diabetul de tip 2 și prediabetul.

După ajustarea pentru vârstă, sex și educație, cercetătorii au descoperit:

• În comparație cu pacienții cu zahăr din sânge în condiții normale, cei cu diabet zaharat tip 2 au înregistrat un nivel semnificativ mai scăzut în diferite domenii ale funcției cognitive, incluzând memoria, atenția, viteza procesării informațiilor, limbajul, capacitatea vizuală de a copia sau desena forme, figuri sau linii, mentale, flexibilitate și funcționare executivă.

• Pacienții cu prediabet nu au înregistrat un scor semnificativ mai rău decât cei cu glicemie normală în orice domenii ale funcției cognitive.

• Comparațiile au rămas aceleași după ce cercetătorii au analizat factori suplimentari, incluzând tipul accidentului vascular cerebral, etnia, tensiunea arterială ridicată, fumatul, accidentul vascular cerebral anterior, ritmul cardiac anormal și indicele de masă corporală.

„Deficiențele pe care le-am găsit în toate domeniile funcției cognitive evidențiază importanța evaluării capacității de auto-îngrijire la pacienții cu diabet zaharat tip 2 în urma unui accident vascular cerebral”, a declarat Jess Lo, autorul principal al studiului. „Trebuie să ne asigurăm că pacienții care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral au capacitatea mentală de a gestiona sarcinile complexe, pentru a trata în mod eficient diabetul de tip 2, care poate include măsurarea nivelului de glucoză de mai multe ori pe zi, gestionarea dispozitivelor de monitorizare a glucozei, ajustarea dozelor de medicamente, administrarea de insulină sau alte medicamente și înțelegerea etichetelor alimentare și a mărimilor porțiilor pentru a ajusta ce mănâncă la fiecare masă.

Lo a adăugat: “În timp ce studiul nostru este axat pe cunoaștere după un accident vascular cerebral, există dovezi puternice că diabetul de tip 2 este asociat cu deficiență cognitivă. Acesta este un mesaj important pentru publicul larg. Deoarece studiul nostru nu arată nicio dovadă că prediabetul este asociat cu o performanță cognitivă mai slabă. Acest lucru subliniază importanța diagnosticului precoce și a tratamentului prediabetului (care este adesea sub-diagnosticat) pentru a întârzia sau a preveni progresia către diabetul de tip 2”.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes