Dezechilibrele metabolice provocate de alimentația nesănătoasă pot afecta buna funcționare a inimii. Boala coronariană este puternic influențată de modificările metabolice din organism, iar una dintre metodele de tratament ale acestei afecțiuni este reprezentată de intervențiile chirurgicale.
„Cele mai frecvente cauze sunt acele depozite pe care le numim generic ateroscleroză, adică niște depuneri la nivelul stratului interior al vaselor coronariene, care duc la stenoza treptată ajungând până la obstrucție. Sunt rezultatul unor modificări ale metabolismului care ajunge să depună aceste substanțe” a declarat la Medika TV, dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, specializat în chirurgie vasculară.
Depunerile de grăsime la nivelul vaselor de sânge și implicit la cel al vaselor coronariene sunt provocate de dezechilibrele metabolice.
„Nu vorbim despre o boală a inimii în sine sau a vaselor inimii, este o boală de metabolism, din care rezultă această afecțiune. Este o pervertire a metabolismului care face în așa fel în anumite fracțiuni de grăsimi să se depună la nivelul vaselor. Pentru că în afară de aceste vase coronariene ele se depun peste tot în organism. Unul din locurile predilecte este inima” a explicat dr. Călin Popa.
Iar problemele de metabolism sunt rezultatul unui stil de viață haotic, în care alimentația nesănătoasă este tot mai prezentă.
„Viața ne oferă factorii de risc care precipită boala, diabetul care este de multe ori provocat de stresul zilnic. Alimentația incorectă joacă de asemenea un rol important în dereglarea metabolismului. Nu facem sport, ne relaxăm frumos la serviciu cu cafea și tutun. Toate acestea duc la apariția aterosclerozei” a mai spus dr. Cătălin Popa.