În jurul fumatului se nasc numeroase mituri, însă cel mai cunoscut este faptul că o dată ce am renunțat la acest viciu vom începe să luăm în greutate. Medicii contrazic, în mod categoric, această ipoteză.
Într-adevăr, există modificări la nivelul greutății corporale, însă nu renunțatul la fumat este problema. Specialiștii explică faptul că, prin renunțarea la a mai fuma, foștii fumători înlocuiesc viciul cu mâncatul în exces.
„Există acest mit că dacă te lași de fumat te îngrași. În realitate, nu lăsatul de fumat te îngrașă ci faptul că înlocuiești gestul de a fuma, cu gestul de a mânca, iar cele mai gustoase alimente sunt cele care conțin zahăr și grăsimi, de preferat grăsimile cele mai puțin sănătoase și atunci gustul revine. Oamenii nu știu ce să facă cu mâinile și au tendința de a duce duce mâna la gură , deci mănâncă. Mai citesc pe internet sfaturi că poți înlocui fumatul cu alimente de ronțăit” a explicat dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, și specialist tabaotolog, pentru Medika Tv.
Efectele benefice pentru organism
Renunțarea la fumat aduce multe beneficii organismului. În primul rând, foștii fumători încep să-și recapete gustul și mirosul. „Mulți oameni nu-și dau seama, dar după ce renunță la acest gest, încep, încet încet să-și recapete simțul mirosului și pe cel al gustului” mai spune dr. Magdalena Ciobanu.
De asemenea, primele efecte se văd după primele 4-5 ore în care organismul nu a mai fost alimentat cu noxele pe care țigările le conțin. Este vorba despre normalizarea saturației de oxigen în sânge. Practic, organismul începe să se oxigeneze mult mai bine, decât înainte, iar oamenii pot să respire mai ușor.