Deși laptele matern are numeroase beneficii pentru sănătatea bebelușilor, statistic, tot mai puține mame din România alăptează. Cauzele acestui fenomen sunt multiple, explică specialiștii.
„Din păcate, rata alăptării în România la ora actuală este 12,4% la 6 luni, doar atât de puțini copii sunt alăptați exclusiv timp de șase luni. Restul primesc formulă de lapte praf încă de la început. De ce se întâmplă asta? De ce ajung atât de multe mame lapte praf? Sunt mai multe motive. De multe ori mamele primesc din start cu ideea că dacă nici femeile din jurul lor nu au alăptat, cel mai probabil nici ele nu pot alăpta. Rata de cezariene a crescut foarte mult. Cezarienele de cele mai multe ori nu sunt făcut din motive medicale și atunci sunt făcute la „rece”, programate atunci când decid medicul și mama fără o indicație medicală, fără o urgență medicală. Acest lucru înseamnă că nou născutul nu va fi foarte bine pregăti, el este cel care trebuie să dea semnalul că e pregătit să se nască și nici corpul mamei nu trece prin travaliu, iar după cum se știe și travaliul pregătește sânii pentru alăptare” susține dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație.
Tot o consecință a nașterii prin operația de cezariană este și separarea îndelungată a mamei de copii. Astfel, mama are nevoie de mai multă supraveghere medicală, iar uneori îi este greu să revină la alăptare.
„Se mai întâmplă un lucru după cezariene. De obicei după aceste operații sunt separați mama și copilul, mai mult timp. Mama se mobilizează mai greu, stă sub supraveghere medicală mai multe ore. Pierzând startul acesta al alăptării, în acest timp copilul este hrănit cu biberonul cu lapte praf, uneori e greu de recuperat și de revenit la alăptare. Sfatul meu pentru mame este să nască natural să încerce să ajungă mai repede la copil” mai spune dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație.