La Spitalul de psihiatrie din Mocrea a fost inaugurată o grădină terapeutică

gradina-terapeutica-spital-mocreaÎn incinta Spitalului de Psihiatrie din Mocrea, județul Arad, a fost inaugurată prima grădină terapeutică din România, pentru tratarea afecțiunilor celor internați, aproximativ 40 de pacienți fiind incluși în acest proiect, a informat Monica Pele, managerul spitalului.

Potrivit sursei citate, proiectul a fost dezvoltat de Spitalul de Psihiatrie Mocrea, în colaborare cu inginerul peisagist Marcela Nicșanu. Grădina se întinde pe o suprafață de 1.500 m.p., unde au fost plantate circa 3.000 de plante (flori, plante aromatice, arbuști — cu proprietăți terapeutice). De asemenea, au fost amenajate alei și o pergolă. Valoarea proiectului se ridică la 30.000 de lei, suma fiind alocată de către Consiliul Județean Arad.

‘Ideea demarării acestui proiect s-a născut din necesitatea ocupării timpului pacienților noștri, altul decât cel ocupat cu activitățile curente desfășurate împreună cu asistenții. Împreună cu cele două specialiste în psihologie am ajuns la concluzia că cea mai bună activitate ar fi acest gen de terapie prin plantarea de flori și îngrijirea grădinii. Bolnavii sunt foarte încântați, lucrează, se implică nu doar ca efort fizic, ci și emoțional. Sunt convinsă că această activitate este benefică pentru ei, rezultatele urmând să se vadă în timp’, a declarat, marți, Monica Pele, manager al Spitalului de Psihiatrie din Mocrea.

Inaugurarea grădinii terapeutice din incinta Spitalului de Psihiatrie din Mocrea a avut loc marți, în prezența lui Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

‘Mă bucură apariția acestui proiect care constituie o premieră pentru România și sunt convins că el va avea efecte pozitive asupra acestei categorii speciale de bolnavi, a persoanelor cu probleme psihice. Se cunoaște că acest gen de terapie este foarte utilizat în Europa, în țări precum Anglia sau Norvegia și cu siguranță pacienții din acest spital vor beneficia din plin de efectele ei. Vom încerca să extindem terapia horticolă și la celelalte spitale cărora le permite spațiul pentru amenajarea unor astfel de grădini ce pot deveni atât mijloace de terapie ocupațională, cât și oaze de recreere și care nu pot decât să fie benefice bolnavilor’, a afirmat Nicolae Ioțcu, cu ocazia festivității inaugurale.

La rândul său, inginerul horticol, specializat în peisagistică, Marcela Nicșeanu, cea căreia îi aparține ideea acestui proiect, a susținut că terapia horticolă este un proces care utilizează plante și activități de grădinărit pentru a îmbunătăți social, educațional și psihologic, respectiv pentru ajustarea fizică a persoanelor ce vor să-și amelioreze corpul, mintea și sufletul.

‘Terapia horticolă a ajuns și în România în beneficiul bolnavilor, sprijinind persoanele aflate într-un proces de redescoperire și recuperare’, a adăugat ing Marcela Nicșeanu.

Localitatea Mocrea, unde se află acest Spital de Psihiatrie, se situează la doi kilometri de orașul Ineu și la circa 45 kilometri distanță de municipiul Arad. Spitalul a fost înființat în anul 1957, într-o perioadă în care gradul de adresabilitate depășea capacitățile existente la nivel regional. Ultima reabilitare a spitalului a fost făcută în perioada 2006-2009, lucrările fiind finanțate de către Ministerul Sănătății Publice — 2,2 milioane lei și respectiv Consiliul Județean Arad — 1,0 milioane lei, banii fiind folosiți pentru renovarea clădirii spitalului, dotarea cu mobilier nou, cu lenjerie de pat și de corp, etc.

În Spitalul de Psihiatrie din Mocrea sunt internați în prezent 160 de bolnavi psihic, din care 40 beneficiază de regim deschis, fiind incluși în acest proiect.

SursA: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea