Sănătatea în România Știri

La Spitalul de Copii din Iași s-a făcut prima prelevare de organe din acest an. Tragedia care a salvat cinci vieți

Destinul tragic al unei fete de 13 ani a reprezentat o șansă la viață pentru cinci oameni. Copila era internată la secția de terapie intensivă a Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași, în stare critică, iar din păcate medicii nu au putut face nimic pentru a-i salva viața. Fata a intrat în moarte cerebrală și, în ciuda tragediei, părinții ei au avut puterea de a-și da acordul pentru ca organele sale să fie prelevate și să salveze alte vieți.

Așa a început un adevărat maraton pentru viață, aceasta fiind prima prelevare de organe care a avut loc la Spitalul de Copii din Iași în acest an.

“Familia greu încercată de o asemenea tragedie a reuşit totuşi să-şi găsească puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferit altor oameni necunoscuţi o şansa la viaţă, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi (cornee). Este un gest cu o încărcătură emoţională deosebită pentru care suntem profund recunoscători familiei şi care a mobilizat imediat echipele medicale de prelevare şi transplant ale centrelor de excelenţă din Iaşi.

Astfel, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon” Iaşi a fost salvată viaţa unui tânăr prin transplant hepatic, iar alţi doi pacienţi au beneficiat de intervenţiile de transplant cornee. La Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi au fost realizate cu succes intrevenţiile de transplant renal de care au beneficiat două paciente aflate de mai mulţi ani în dializă.

A fost prima prelevare de organe şi ţesuturi care s-a realizat la Spitalul “Sf. Maria” Iaşi, din acest an. Trebuie remarcat efortul tuturor echipelor medicale implicate, de la donare la transplant, ţinând cont atât de contextul epidemiologic încă dificil, precum şi de perioada de sărbători în care ne-am aflat. Transmitem încă o dată sincere condoleanţe familiei îndurerate şi sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că, prin bunăvoinţa lor, au putut fi ajutaţi alţi 5 oameni” , a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator regional transplant Iaşi, citată într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.