În plin război cu coronavirusul, există și medici care “dezertează”, unii fie de teama noului virus, alții fie pentru că pur și simplu nu vor să lupte cu mâinile goale, fără echipamente care să-i ajute să-i salveze pe bolnavi. Unii sunt bolnavi și se tem pentru propria sănătate în condițiile în care noul virus îi decimează, în principal, pe cei cu afecțiuni mai vechi.
La Spitalul CFR din Timișoara, zece asistente medicale şi trei infirmiere au demisionat, pe parcursul a două-trei zile, pe motiv că se tem de o eventuală infectare cu coronavirus. Unele cadre invocă motive medicale, altele spun că au în îngrijire copii ori persoane peste 65 de ani și de aceea trebuie să–și părăsească posturile.
Demisii și la Hunedoara în rândul personalului medical. Singurul medic de la Secţia ATI a Spitalului din Orăştie, cinci asistente şi alte cinci persoane angajate ca personal auxiliar la unitatea medicală şi-au înaintat demisiile, “din motive personale”.
În acest moment, la Spitalul din Orăştie nu se află internat niciun caz de pacient infectat cu coronavirus, însă, conform planului, unitatea medicală este spital de suport, pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus.
Și la Arad au fost consemnate mai multe demisii. Opt medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi-au depus demisia, anunţând că vor să se pensioneze, în timp ce 83 de angajaţi şi-au luat concediu medical în ultimele zile. Este vorba despre medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri, registratori medicali, care şi-au luat concediu medical începând cu data de 23 martie.
Totodată, mai mulți angajați de la Spitalul de Neurologie din Brașov și-au depus demisiile începând de vineri, de teama infectării cu coronavirus.
Și Buzăul este într-o situație delicată după ce șeful Secției de Boli Infecțioase, Elena Damian, un bun specialist cu o vastă experiență medicală, și-a depus dosarul de pensionare iar de miercuri nu va mai veni la serviciu. În cazul său, este vorba despre o cerere de pensionare anticipată, depusă încă de acum o lună și jumătate, potrivit managerului Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.
Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău rămâne în doi medici infecționiști, în plină pandemie de coronavirus.
Tot la Buzău, un medic de la Serviciul de Medicină Legală și-a înaintat demisia iar o asistentă medicală de la Triaj Ambulatoriu și-a depus dosarul de pensionare.
Întrebat dacă există un ordin de ministru pentru personalul medical care demisionează, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că nu există un asemenea ordin şi că asigurarea cu echipament corespunzător dă încredere oamenilor să rămână şi să lupte în prima linie: ”Nu există ordin de ministru. Au fost propuneri, dar nu un ordin de ministru face un cadru medical să rămână, să lupte în prima linie. Asigurarea cu echipament dă încredere oamenilor să rămână şi să lupte. Nu vreau să mă gândesc că se crează un precedent”.
Nelu Tătaru a mai afirmat că se fac eforturi pentru dotarea cu echipamente de protecţie.