LA LOC COMANDA! Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reluat testele clinice pe hidroxiclorochină

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a anunţat reluarea testelor clinice pe hidroxiclorochină, la nouă zile după ce le-au suspendat, măsură luată în urma publicării unui studiu în revista medicală The Lancet, studiu care menționa ineficiența hidroxiclorochinei în tratamentul anticovid. Mai mult decât atât, în acest studiu, se menționa faptul că tratamentul ar fi chiar periculos.   

Potrivit AFP, la sfârşitul lui aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat teste clinice pe hidroxiclorochină  cu scopul de a trata eficient contra Covid-19. 

Pe 25 mai, autoritatea sanitară mondială a anunţat suspendarea testelor făcute pe hidroxiclorochină ca urmare a publicării unui studiu în jurnalul medical The Lancet caracterizat drept ineficientă sau chiar nocivă utilizarea clorochininei sau a derivaţilor săi, cum ar fi hidroxiclorochina împotriva Covid-19. Jurnalul medical britanic The Lancet a raportat că pacienții care primesc hidroxiclorochină au avut rate crescute de deces și bătăi cardiace neregulate. În urma suspendării procesului OMS, guvernele Franței, Italiei și Belgiei au oprit utilizarea hidroxiclorochinei pentru pacienții cu COVID-19.

Între timp, revista The Lancet s-a distanţat, marţi seară, de studiu, astfel că OMS a revenit asupra deciziei și a reluat testele clinice pe hidroxiclorochină.

Decizia OMS și distanțarea revistei The Lancet au venit după ce mai mulți specialiști au contestat studiul care arăta că hidroxiclorochina nu e bună, punând la îndoială renunțarea la amplul studiu asupra medicamentului.

Utilizarea clorochinei și a hidroxiclorochinei, un derivat al celei dintâi, în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 a creat încă de la început adevărate dispuse în rândul oamenilor de știință. Deși unele studii consideră eficiente aceste medicamente, altele susțin faptul că tratamentele au reacții adverse care pot provoca decesul bolnavilor, mai rapid decât virusul. În spitalele din România, schemele de tratament administrate pacienților bolnavi de COVID-19 conțin aceste medicamente.

Polemicile legate de eficiența celor două medicamente au apărut după ce Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a declarat public faptul că își administrează hidroxiclorochină pentru a preveni infecția cu noul coronavirus.

În momentul de față nu există studii clare care să confirme faptul că hidroxiclorochina și clorochina au efecte benefice în tratarea pacienților care suferă de forme grave ale COVID-19. Totuși, oamenii de știință au elaborat peste 200 de studii clinice, prin care testează eficiența clorochinei și a hidroxiclorochinei, derivatul său, ca terapie preventivă împotriva infecției cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că aceste medicamente au acțiune antivirală, fiind folosite în timpul pandemiilor provocate de SARS și MERS.

Aceste medicamente blochează accesul virusului în celule schimbând pH-ul sau aciditatea unor componente celulare denumite lizozomi. Acest mecanism de acțiune „crează un mediu mai puțin prietenos pentru virus, iar astfel va fi foarte greu pentru el să pătrundă în celulele corpului uman” a precizat Michael Avidan, un medic anestezist din cadrul Școlii de Medicină a Universității din Washington. Avidan este implicat într-un studiu clinic prin care se testează dacă medicamentul clorochină poate asigura protecție angajaților din sistemul medical împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Însă în studiile făcute pe pacienții cu forme grave de COVID-19, hidroxiclorochina a cauzat tulburări de ritm cardiac. Oamenii cu probleme cardiace preexistente, cu nivel scăzut al potasiului și oxigenului în sânge, sunt cei mai vulnerabili în fața acestor efecte adverse, spune Raymond Woosley, farmacist în cadrul Universității din Arizona, Pheonix.

Categorii: Externe, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea