La Huși, amenzi contravenționale pentru medici, spitalul din localitate și Ambulanța

ministerul-sanatatiiEchipa de control a Ministerului Sănătății (MS) a aplicat mai multe amenzi contravenționale, după ce a constatat, în urma verificării modului în care a fost gestionat cazul fetiței de 4 ani care a decedat recent la Spitalul Municipal Huși, că au fost încălcate Ordinul MS privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, protocoalele de tratament în urgență, protocoalele de administrare a medicamentelor, precum și Regulamentul intern de organizare și funcționare a spitalului.

Potrivit unui comunicat al MS, remis joi AGERPRES, amenzile contravenționale au fost aplicate unor medici, Spitalului Municipal Huși și Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui.

Conform sursei citate, raportul de control, aprobat de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, urmează să fie transmis atât Colegiului Medicilor Vaslui pentru „analiza cazului din punct de vedere profesional”, cât și către Consiliul Local Huși, Primăria Municipiului Huși, Spitalul Muncipal Huși, Comisia de Pediatrie și Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui pentru „implementare sau verificări suplimentare, în conformitate cu prevederile legale”.

Potrivit documentului, comisia de control a MS a constatat că „atât Serviciul Județean Ambulanță Vaslui cât și Spitalul Municipal Huși au încălcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, în gestionarea cazului pacientei Bedregeanu Maria Alexandra”.

De asemenea, raportul arată că „Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui și Spitalul Municipal Huși au instituit o înțelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgență pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu excepția politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii”.

Comisia de control a mai stabilit că: medicul pediatru, deși a considerat cazul ca fiind de maximă urgență, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic aflat în gardă la momentul respectiv; nu s-au respectat protocoalele de diagnostic și tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie ci în cele de pe C.P.U.; deși în procedura de administrare intra-venoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilității la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru; conducerea spitalului a acceptat disfuncționalitatea din circuitul urgențelor pediatrice, neimplicându-se în rezolvarea conflictelor dintre medici și nici în activitatea de implementare a prevederilor Ord 1706/2007; Regulamentul de Organizare și Funcționare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, în structura funcțională a spitalului nefiind inclus și Compartimentul de Primiri Urgențe, respectiv atribuțiile medicului șef CPU și a medicilor specialiști în medicina de urgență.

Totodată, comisia de control mai arată că fișele de post nu sunt actualizate în conformitate cu noua structură organizatorică a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgențe. „Astfel personalul medical continuă să aibă prin fișa postului atribuții în gestionarea cazurilor de urgență specifice activităților medicale desfășurate în camerele de gardă. Odată cu înființarea CPU, camerele de gardă care asigurau urgențele medicale trebuiau desființate potrivit Ordinului 1706/2007(…)”, relevă sursa citată.

” Ca urmare, au fost încălcate prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor ( art. 18, 20, 49, 64, 76, 95), protocoalele de tratament în urgență, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum și Regulamentul de organizare și funcționare intern a spitalului”, conchide raportul menționat.

Potrivit comunicatului MS de joi, remis AGERPRES, s-au aplicat amenzi contravenționale pentru Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui, în cuantum de 20.000 lei, pentru Spitalul Municipal Huși, în valoare de 25.000 lei, pentru dr. Bianu Paraschiv Floreta, medic pediatru—șef compartiment Pediatrie, în cuantum de 2.000 lei, pentru dr. Ababei Gabriela, medic șef CPU, în cuantum de 1.500 lei, pentru responsabil bloc alimentar și responsabil spălătorie, în cuantum de 500 lei, și directorului medical Dr. Wassouf Emad, în cuantum de 1000 lei.

Familia fetiței, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, acuză de malpraxis cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huși, după ce copila în vârstă de patru ani a murit la 40 de minute de la internarea în unitatea medicală. Fetița a fost diagnosticată de medicul de gardă cu „laringită acută, cu sindrom febril” și a primit tratament cu antibiotic. Părinții cred că decesul a survenit din cauza faptului că fetița a primit antibiotic fără să fie testată în prealabil și au depus plângere la Direcția de Sănătate Publică Vaslui, prin care solicită explicații cu privire la decesul fiicei lor. Și Colegiul Medicilor a deschis o anchetă în acest caz, tot în urma unei sesizări depuse de părinții copilei.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea