Există o vârstă ideală pentru primul control oftalmologic și aceasta este vârsta de patru ani când descoperirea unui viciu de refracție și măsurarea corectă a dioptriilor, urmată de purtarea ochelarilor, pot conduce la recuperarea totală a vederii.
De cele mai multe ori, însă, prezentarea la medic se face târziu după instalarea unui viciu de refracție, iar recuperarea totală nu mai este posibilă, avertizează specialiștii.
Într-un interviu pentru Medika Tv, conf. dr. Speranța Schmitzer a explicat ce se întâmplă atunci când dioptriile sunt stabilite târziu: ”Un ochi care nu este corectat până la vârsta de 7 ani, greu se recuperează, ochiul se lenevește. Dacă nu a fost descoperit viciul de refracție, nu i s-au dat copilului ochelarii pe care trebuie să-i poarte, va fi un ochi leneș. Creierul funcționează într-un mod foarte economic: compensează doar pentru un ochi, pe al doilea îl lasă ca pe o rezervă.”
O atenție și mai mare se impune în cazul copiilor care pot moșteni o predispoziție genetică pentru vicii de refracție. De aceea, părinții care poartă ochelari sunt îndemnați să îi ducă pe cei mici la un control oftalmologic cât mai devreme.
Interviul oferit de conf. dr. Speranța Schmitzer la Medika Tv poate fi urmărit în ediția de săptămâna aceasta a Jurnalului de Viață, difuzată sâmbătă, de la orele 17,00 și 21,00 dar și duminică de la ora 17,00 .