La Adjud, explozie COVID-19! Un medic infectat s-a plimbat liber și a infectat familii întregi! Autoritățile, blocaj informațional!

Situație explozivă la Spitalul Municipal Adjud, unitate suport pentru COVID-19, care tinde să devină focar de coronavirus. Cel puțin 7 cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19, în ultimele zile, după ce au intrat în contact cu un medic, cercetat penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Medicul a ajuns în atenția procurorilor din Vrancea după ce ar fi consultat pacienți cu COVID-19 fără să folosească nici un fel de echipament de protecție. Medicul, cu specialitatea interne/cardiologie, a intrat în contact cu personalul medical din secția în care lucrează, dar și din alte două secții, situate la același etaj al spitalului. 6 asistente s-au îmbolnăvit din cauza atitudinii sale, dar numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus pare a fi, în realitate, mai mare. Din cauza bâlbâielii autorităților și conducerii spitalului, asistentele și-au expus și familiile, iar unele rude ale lor s-au îmbolnăvit.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, totul a început în prima jumătate a lunii aprilie, când medicul a interacționat cu celelalte cadre medicale. La scurt timp, cadrul medical a prezentat simptome specifice COVID-19 și a căzut din picioare, în timpul serviciului, lovindu-se. A urmat o anchetă internă, în urma căreia s-a luat decizia ca o singură asistentă să fie testată. Celelalte asistente au fost trase la răspundere pentru că nu ar fi folosit echipamentul de protecție în timpul programului normal de lucru, sugerându-li-se că dacă vor să fie testate trebuie să plătească 200 de lei. 

În plângerea înaintată Parchetului din Vrancea se specifică faptul că la mai bine de o săptămână după consumarea acelui moment, una dintre asistente a început să aibă simptome, respectiv pierderea mirosului și gustului. La fel s-a întâmplat și în cazul celorlalte persoane. 

Au urmat zile întregi de așteptare și zeci de telefoane, în care oamenii s-au rugat de superiori și autorități să fie testați. Simptomele reclamate ar fi fost puse la îndoială, dar în cele din urmă asistentele au fost testate, toate fiind confirmate cu noul coronavirus.

Problemele nu se opresc însă aici, pentru că din momentul în care au intrat în contact cu medicul infectat și până când au fost testate, asistentele au mers acasă, la familii. Există cel puțin un caz al uneia dintre ele în care membrii familiei au luat infecția, despre care Medika TV a relatat deja AICI.

În plângerea penală înaintată Parchetului, vrânceanul a cărui soție a fost confirmată cu infecție cu noul coronavirus solicită ca membrii familiei sale să fie testați, printre aceștia aflându-se și două persoane în vârstă, categoria cea mai afectată de noul coronavirus. 

Gestionarea problemelor la nivelul conducerii Spitalului Municipal Adjud a fost, în mod evident, defectuoasă, la fel cum a fost și în cazul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, care nu a răspuns solicitării de a testa persoane care se încadrează în protocolul de testare, respectiv care intraseră în contact cu pacienți cu COVID-19.

Direcția de Sănătate Publică a fost solicitată să răspundă public la o serie de întrebări cu privire la situația de la Spitalul Municipal Adjud. Până acum, DSP nu a oferit nici un răspuns, așa că adresăm din nou, public, solicitarea către instituție, de a răspunde la câteva întrebări cheie:

  • Care este numărul angajaților Spitalului Municipal Adjud testați pozitiv?
  • Câte teste au fost făcute la instituția respectivă? 
  • Ați făcut anchete epidemiologice la spital? Care este rezultatul acestora?
  • Câte teste au fost făcute ulterior confirmării acestor cazuri și dacă acestea au vizat alte cadre medicale, considerate contacți ai persoanelor pozitive?
  • Care este situația secțiilor Interne, Chirurgie și BFT din Spitalul Municipal Adjud?
  • Faceți testări pentru detectarea SARS-CoV2 și contra cost? Dacă da, care este prețul?
Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes