Reprezentanții Johnson&Johnson au declarat că nu mai pot oferi o prognoză privind vânzările vaccinului său anti-COVID, deoarece există un surplus de ofertă după ce cererea a scăzut în majoritatea țărilor. Anterior, compania a estimat pentru acest an vânzări în valoare de până la 3,5 miliarde de dolari.
J&J a redus, de asemenea, intervalul profitului estimat pentru întregul an, cu 25 de cenţi, aşteaptându-se să câştige între 10,15 dolari şi 10,35 dolari pe acţiune.
Compania a dat vina pentru această măsură mai degrabă pe fluctuaţiile valutare decât pe probleme fundamentale de afaceri şi şi-a majorat dividendul cu 6,6%, iar acţiunile au crescut cu aproximativ 4%.
„Odată cu reducerea estimărilor, determinată exclusiv de monedă, cred că acţiunile reacţionează la comentariile anticipate. J&J a discutat despre accelerarea creşterii în tehnologia medicală prin achiziţii şi, de asemenea, despre convingerea că problemele lanţului de aprovizionare se vor îmbunătăţi în a doua jumătate a anului”, a declarat analistul Edward Jones Ashtyn Evans, citat de news.ro.
Alţi analişti au spus că J&J rămâne un pariu sigur în sectorul sănătăţii şi că majorarea dividendului a oferit venituri previzibile pentru investitori, în ciuda problemelor legate de vânzările de vaccinuri.
Vaccinul J&J a fost afectat de asocierea cu cheaguri de sânge rare, dar potenţial mortale, probleme de fabricaţie şi preocupări legate de eficacitate. J&J reprezintă aproximativ 3% din toate dozele administrate în Statele Unite şi aproximativ 2% din dozele din Europa.
Directorii companiei au spus că şi lipsa de acceptare în ţările cu venituri mai mici afectează vânzările de vaccinuri.
J&J a înregistrat anul trecut vânzări de vaccinuri de 2,39 miliarde de dolari.