ÎȚI CREȘTE TENSIUNEA CÂND FACI MIȘCARE? Iată la ce riscuri poți fi expus

Tensiunea arterială crescută în timpul exercițiilor fizice și recuperarea întârziată a tensiunii normale la încetarea acestora sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta în viitor hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și prezintă chiar și un risc crescut de deces la adulți de vârstă mijlocie până la adulți mai în vârstă. Modul în care tensiunea răspunde la exercițiile fizice e un marker semnificativ pentru bolile cardiovasculare și riscul de mortalitate la adulții tineri până la vârsta mijlocie. Cu toate acestea, puține studii au examinat asociațiile de reacții ale tensiunii arteriale de la mijlocul vieții la un exercițiu sub-maximal (mai mic decât maximul de care este capabil un individ) cu risc de probleme cardiovasculare și mortalitate ulterioare.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Boston (BUSM) au evaluat asocierea modificărilor tensiunii arteriale și a recuperării cu indicatori ai bolii pre-clinice în rândul participanților în cadrul unui studiu la care au participat persoane cu vârsta medie de 58 de ani, 53% dintre acestea fiind femei. Participanții au fost urmăriți timp de mai mulți ani, pentru a se evalua dacă modificările tensiunii arteriale din timpul exercițiilor fizice au fost asociate cu riscul de a dezvolta hipertensiune, boli cardiovasculare sau chiar de a muri.

Ei au observat că atât tensiunea arterială sistolică mai mare (SBP), cât și tensiunea arterială diastolică (DBP) sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. În plus, atât recuperarea SBP cât și recuperarea DBP după exercițiu au fost asociate cu un risc mai mare de boală cardiovasculară și deces.

“Modul în care presiunea noastră arterială se schimbă în timpul și după exercițiu oferă informații importante dacă vom dezvolta o boală în viitor; acest lucru îi poate ajuta pe medici să evalueze dacă aceste informații pot fi utilizate pentru a identifica mai bine persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială sau, dimpotrivă, de a trăi mai mult”, a explicat Vanessa Xanthakis, profesor asistent de medicină și biostatistică la BUSM, citată de Medical Express.

Xanthakis recomandă oamenilor să-și cunoască tensiunea arterială și să-i anunțe medicului curant orice schimbare apărută în timpul și după încheierea exercițiilor fizice, dar și să aibă un stil de viață sănătos,  inclusiv un program regulat de activități fizice.

Categorii: Externe, Stil de viață, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea