IPOTEZĂ ALARMANTĂ: Schimbările climatice ar putea determina răspândirea cazurilor de malarie

Un studiu internațional relevă modul în care schimbările climatice viitoare ar putea afecta transmiterea malariei în Africa în următorul secol.

Malaria este o boală sensibilă la climă și e de-a dreptul înfloritoare acolo unde este suficient de cald și umed pentru a oferi condiții propice înmulțirii țânțarilor care o transmit.

De mai bine de două decenii, oamenii de știință au sugerat că schimbările climatice pot modifica distribuția și lungimea perioadelor de transmitere, din cauza noilor modele de temperatură și precipitații.

Sarcina acestei boli cade în primul rând pe Africa. În 2018, din aproximativ 228 milioane de cazuri de malarie la nivel mondial, 93% au fost pe continentul african.

Cartografierea detaliată a transmiterii malariei este vitală pentru distribuirea resurselor de sănătate publică și a măsurilor de control vizate.

Studiul, condus de Universitățile din Leeds și Lincoln din Marea Britanie, a combinat pentru prima dată un model de adecvare climatică a malariei cu un model hidrologic la scară continentală, care reprezintă procese reale de evaporare, infiltrare și curgere prin râuri. Această abordare oferă o imagine aprofundată a condițiilor favorabile malariei în toată Africa.

În timp ce concluziile arată doar schimbări viitoare minore în zona totală potrivită pentru transmiterea malariei, locația geografică a multora dintre aceste zone se modifică substanțial.

Când se folosește un model hidrologic, scăderea gradului de incidență determinată de ariditate nu mai este observată în Africa de Sud, în special Botswana și Mozambic.

În schimb, scăderea prognozată în zonele adecvate pentru malarie din Africa de Vest sunt mai accentuate. Cea mai mare diferență este în Sudanul de Sud, unde studiul estimează scăderi substanțiale ale incidenței malariei în viitor.

Studiul, publicat astăzi în Nature Communications, evidențiază coridoarele fluviale ca fiind puncte fierbinți de transmitere a malariei.

Râurile Niger și Senegal din Mali și Senegal, precum și râurile Webi Juba și Webi Shabeelie din Somalia sunt identificate în studiu ca fiind adecvate pentru transmisia malariei, în ciuda faptului că în prezent se extind dincolo de zonele geografice preconizate până acum ca fiind adecvate climatic.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece populațiile umane tind să se concentreze aproape de râuri.

Autorul principal al studiului, Dr. Smith Smith, de la Școala de Geografie de la Leeds, a declarat: „Abordarea noastră își propune să stabilească mai clar riscurile de mediu ale malariei, astfel încât proiecțiile impactului asupra schimbărilor climatice pot ajuta la informarea intervențiilor asupra sănătății publice și la sprijinirea comunităților vulnerabile. Dar acesta este doar un prim pas, putem face mult mai multe pentru a încorpora modelele hidrologice și de inundații de ultimă generație în estimări ale modului în care evoluează malaria și, posibil, chiar și a sistemelor de avertizare timpurie a epidemiilor locale de malarie. Eliminarea malariei este mult mai dificilă în cazul în care climatul este extrem de potrivit pentru transmitere, așa că este esențial să știm unde se află acum aceste zone și cum se vor proiecta ele în viitor.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes