ALERTĂ: CORONAVIRUS Eveniment

IOHANNIS A ȚINUT SĂ DEA PERSONAL VEȘTILE BUNE ROMÂNILOR! Liber la terase, la plajă, spectacole în aer liber, de la 1 iunie. În week-end, 23 de grade

Anunț mult așteptat de români. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că începând din 1 iunie, românii vor putea petrece timp la terase, dar vor putea merge și la plajă, deși recent pentru deschiderea sezonului estival, era menționată data de 15  iunie. Tot de la 1 iunie, vor putea avea loc spectacole în aer liber, cu mai puțin de 500 de participanți.

Așadar, de la 1 iunie, autoritățile anunță un nou val de măsuri care să relaxeze situația generată de pandemia de coronavirus. în primul rând, se redeschid terasele, dar vor fi necesare măsuri speciale: mesele vor fi aranjate la cel puţin 2 metri și vor fi cel mult patru persoane la o masă.

”Avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă nu putem vorbi de o reducere semnificativă a epidemiei. Atenţie, atenţie, atenţie. (..)Din 1 iunie câteva activităţi care au fost interzise vor redeveni posibile. Se redeschid terasele, este clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale şi acestea vor fi comunicate. Mesele la cel puţin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă şi lucrurile vor fi sub control. Se reia transportul feroviar şi rutier internaţional”, a precizat președintele Iohannis.

De asemenea, se va putea merge la plajă.”De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar şi aici trebuie păstrată distanţa de 2 metri între scaunele de plajă”, a explicat președintele.

Totodată, devin posibile spectacolele în aer liber cu un număr de maxim 500 de spectatori, care trebuie aşezaţi pe scaune. Va fi un control strict la intrare iar normele de igienă vor trebui respectate cu sfințenie.

Deplasările în afara localităţii vor fi libere de la 1 iunie.  Românii vor putea ieși din localitățile de domiciliu și vor putea circula fără a mai avea obligația de a deține vreo declarație pe propria răspundere.

Tot de la 1 iunie,  vor fi reluate competiţiile sportive, dar pentru sporturile care se practică afară şi mai puţin sporturi de contact. Competițiile se vor desfăşura fără spectatori. 

În ceea ce priveşte competiţiile sportive avem şi aici o veste bună. Se vor putea relua competiţiile sportive începând din 1 iunie, dar, atenţie, pentru sporturile care se practică afară, în aer liber şi mai puţin sporturi de contact. Competiţiile sportive vor fi posibile în aer liber, mai puţin sporturile de contact şi competiţiile se vor desfăşura în această etapă fără spectatori“, a declarat Iohannis.

 Președintele s-a referit joi și la susținerea examenelor naționale, care vor avea loc luna viitoare: ”Examenele naţionale vor avea loc fizic cum au fost planificate de câteva săptămâni. Evaluarea Naţională din 15 iunie, apoi examenul de bacalaureat. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi, să vină copiii şi la măsurarea temperaturii să se constate că au febră şi nu pot intra la examen. Trebuie să găsim o soluţie pentru ei. Se va organiza la evaluarea naţională, din 15 iunie, pentru copiii care sunt bolnavi, cu febră, care sunt izolaţi împreună cu familia la domiciliul său în carantină se organizează o a doua sesiune din 29 iunie”.

În cazul bacalaureatului, se va organiza o a doua sesiune în august. 

Vă repet, dragi români, dragi tineri, copii, elevi, cu toţii vom reuşi să trecem peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanţarea, purtăm masca în spaţiile închise şi avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des. Vă doresc tuturor multă sănătate!”, a încheiat preşedintele.